Furnizorul auto ZF anunță, în premieră mondială, transmisia TraXon 2 Hybid pentru vehicule comerciale grele

08 07. 2024
ZF Global Technology Day - TraXon 2 Hybrid

În avanpremiera expoziției auto dedicată vehiculelor comerciale de la Frankfurt (IAA 2024), grupul german ZF, cu importante activități și în România, a dezvăluit noi sisteme și tehnologii în cadrul Global Technology Day.

Sub deviza „Inovație în mobilitatea vehiculelor comerciale”, ZF a prezentat, pe lângă soluțiile dedicate electrificării totale a camioanelor și autobuzelor, noua transmisie TraXon 2 Hybrid destinată vehiculelor comerciale grele.

Deoarece ritmul înmatriculărilor de vehicule complet electrice are o creștere mai lentă decât se aștepta – nu doar pentru autoturisme, ci și în sectorul vehiculelor comerciale – cererea pentru vehicule electrice stagnează, în special în Europa și SUA, ceea ce generează o competiție intensă la nivelul prețurilor în numeroase piețe.

„Prin abordarea noastră flexibilă și orientată către tehnologie, împreună cu portofoliul extins de produse și adaptabilitatea capacităților noastre de producție, suntem capabili să răspundem rapid la schimbările de pe piață. Aceasta ne permite să integrăm diferite tehnologii și să furnizăm clienților noștri soluțiile cele mai adecvate, eficient și la momentul potrivit în fiecare fază a procesului de transformare”, a declarat Peter Laier, membru în Consiliul de Administrație al ZF Friedrichshafen AG.

Totodată, CEO-ul grupului ZF, Holger Klein, consideră că „flexibilitatea este unul dintre dintre cele mai importante puncte forte ale ZF. De peste 100 de ani, deschiderea către noi tehnologii este parte integrantă din strategia corporativă a grupului. Această abordare continuă să ne aducă beneficii”.

Pentru a asigura continuarea furnizării de soluții tehnologice avansate pentru o mobilitate curată, sigură și confortabilă, ZF definește direcțiile strategice necesare prin intermediul unui plan strategic pe termen lung. Noua structură organizațională cuprinde unități de afaceri puternice pentru autoturisme, vehicule comerciale și sectoare industriale, completate de o rețea eficientă de servicii aftermarket.

Conform oficialilor companiei, în paralel, alte domenii vor beneficia de spațiul necesar pentru a evolua mai rapid și cu o mai mare agilitate, răspunzând astfel eficient cerințelor dinamice ale pieței, fie prin formarea de parteneriate strategice, fie prin obținerea unei mai mari autonomii. De exemplu, în sectorul în plină expansiune pentru asamblarea sistemelor de osii, parteneriatul strategic cu Foxconn, liderul mondial în producția de electronice, stimulează creșterea și crește baza de clienți a ambelor entități. Un alt exemplu concret este Divizia de Tehnologie de Siguranță Pasivă, acum redenumită ca ZF LIFETEC.

ZF beneficiază de transferuri de tehnologie și economii de scară la nivelul tuturor diviziilor. Astfel, grupul german este capabil să industrializeze rapid inovațiile și să le ofere clienților la prețuri competitive.

Un exemplu concret al acestei strategii este lansarea software-ului cubiX pentru controlul mișcării vehiculelor comerciale. În contextul creșterii automatizării, tehnologiile electrificate și conectate devin esențiale pentru gestionarea dinamică a vehiculelor. Producătorii de echipamente originale (OEM-uri) caută în mod activ modalități de a se diferenția, punând accent pe funcționalitate, simplificarea dezvoltării și standardizarea interfețelor, iar cubiX este dezvoltat special pentru a răspunde acestor nevoi. Software-ul de control al mișcării vehiculului de la ZF optimizează comportamentul acestuia îmbunătățind stabilitatea, siguranța, precizia și performanța. Interacționând atât cu sistemele de conducere virtuale, cât și cu actuatorii fizici ai vehiculului – fie că sunt produse de ZF sau nu – cubiX asigură o manevrabilitate optimă a vehiculului.

Inițial dezvoltat pentru sectorul autoturismelor, unde este deja un succes în producție de masă, ZF extinde acum portofoliul cubiX prin adăugarea unei oferte de control al mișcării vehiculului pentru clienții de vehicule comerciale, personalizată pentru nevoile lor individuale.

O altă inovație cheie ZF prezentată la Global Technology Day a fost serviciul AI bazat pe cloud – Annotate – gata pentru piață, cu care grupul revoluționează dezvoltarea sistemelor avansate și autonome de asistență de la Nivelul 2+ până la Nivelul 5. Soluția acționează ca un sistem de referință pentru testarea senzorilor, oferind o verificare încrucișată de înaltă precizie după adnotarea datelor primite în timpul testelor pe drum. Datorită algoritmilor inteligenți de urmărire 2D și 3D, sistemul de referință, care este potrivit atât pentru autoturisme cât și pentru vehicule comerciale, funcționează de până la zece ori mai rapid și este cu 80% mai eficient din punct de vedere al costurilor decât produsele comparabile de pe piață.

Soluțiile pentru siguranța crescută în timpul condusului au fost, de asemenea, printre temele principale la Global Technology Day. Schimbarea benzilor este o manevră comună, dar potențial complexă, în special pentru camioanele cu remorci. În acest context, ZF a prezentat un vehicul de testare propriu care poate face schimbarea benzilor mai sigură.

Sprijinit de radar și camere, sistemul monitorizează situația traficului în modul de conducere automat, în timp ce supraveghează în continuare șoferul. Folosind avertizări acustice și vizuale, sistemul atenționează despre schimbările potențial periculoase ale benzilor sau le efectuează automat în situații non-critice. Astfel, până la 12% din toate accidentele de pe drumurile germane ar putea fi prevenite. În dezvoltarea sistemului, ZF a valorificat sinergiile la nivel de grup, aproximativ 50% dintre componente, inclusiv radarul și camera, provenind din sectorul autoturismelor, unde au fost deja testate la scară largă.

Citește și:
– Airbagul poziționat în volan, regândit de ZF LIFETEC
– Inginerii ZF din Timișoara dezvoltă invertoare, sisteme de frânare și tehnologii ale șasiului pentru vehiculele viitorului