Potrivit unui comunicat remis Agerpres, documentul reprezintă o îmbunătăţire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificările şi completările ulterioare.
‘Documentul a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislaţia naţională prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice şi gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată în comunicatul citat.
Conform noului ordin, principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condiţiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale; eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică; prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.
Proiectul de ordin a fost supus consultării publice (prin afişare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 şi în perioada august-septembrie 2014 şi ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE.