Fuziunea de 19,1 miliarde de dolari dintre Vodafone şi Three a obţinut aprobarea autorităţii britanice de reglementare

Fuziunea de 15 miliarde de lire sterline (19,1 miliarde de dolari) dintre Vodafone şi Three, deţinut de grupul CK Hutchison, a fost aprobată, a anunţat joi Autoritatea pentru concurenţă din Marea Britanie (CMA), deschizând calea pentru crearea celui mai mare operator de telecomunicaţii din Regatul Unit în funcţie de venituri, transmite Bloomberg.
AGERPRES - joi, 05 dec. 2024, 12:16
Fuziunea de 19,1 miliarde de dolari dintre Vodafone şi Three a obţinut aprobarea autorităţii britanice de reglementare

Temerile privind impactul tranzacţiei asupra concurenţei au fost rezolvate în urma angajamentelor pentru a investi în dezvoltarea reţelei 5G din Marea Britanie şi protejarea clienţilor faţă de creşterea preţurilor, a precizat CMA, scrie Agerpres.

„Autoritatea pentru concurenţă din Marea Britanie a decis că fuziunea dintre Vodafone şi Three ar trebui aprobată dacă ambele companii semnează angajamente obligatorii privind investiţii de miliarde de lire sterline în dezvoltarea reţelei 5G din Regatul Unit”, se arată în comunicatul CMA.

Acordul va combina doi dintre primii patru operatori de telefonie mobilă ai ţării, iar Vodafone va deţine 51% iar CK Hutchison 49% din noua entitate combinată.

Este o decizie crucială pentru sectorul telecomunicaţiilor din Europa, care de mulţi ani face apel la mai multă consolidare. Pentru Vodafone, aprobarea reprezintă o victorie a strategiei directorului general Margherita Della Valle de a gestiona resursele către pieţele cheie, în timp ce renunţă la altele, pentru a revizui un imperiu de telecomunicaţii care se întindea din SUA în Africa.

Tranzacţia va spori concurenţa în sectorul telecomunicaţiilor şi ar putea îmbunătăţi calitatea reţelelor de telefonie mobilă, se arată în comunicatul CMA.

Pentru a obţine aprobarea autorităţii de reglementare, Vodafone şi Three s-au angajat să investească 11 miliarde de lire sterline în infrastructura digitală din Marea Britanie, iar CMA va monitoriza îndeplinirea acestor angajamente.

„Decizia anunţată joi va duce la crearea unei noi forţe în sectorul britanic al telecomunicaţiilor şi va debloca investiţiile necesare pentru construirea reţelei de infrastructură pe care o merită ţara”, a declarat Margherita Della Valle.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în primul semestru din 2025, iar Vodafone ar putea achiziţiona participaţia de 49% a CK Hutchison trei ani mai târziu, se arată în comunicatul Vodafone.

Acordul va stimula probabil consolidările în sectorul telecomunicaţiilor din Europa. „Ar putea da operatorilor de pe alte pieţe încredere sporită pentru a realiza propriile tranzacţii”, a apreciat analistul Kester Mann, de la CCS Insight.

Discuţiile dintre cele două companii au început în 2023 iar acordul preliminar prevede că entitatea combinată va fi condusă de actual şef al Vodafone Marea Britanie, Ahmed Essam. Actualul director financiar al Three UK, Darren Purkis, va avea aceeaşi poziţie în noul grup.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski anunță că republica separatistă va primi gaz din Rusia ca ajutor umanitar, fără însă să dea amănunte despre rută, volum și plată
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski anunță că republica separatistă va primi gaz din Rusia ca ajutor umanitar, fără ...
Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a anunţat miercuri că a ajuns la un acord cu Rusia pentru ca aceasta să furnizeze din motive umanitare gaz Transnistriei, republica separatistă prorusă......
Allianz Risk Barometer: 38% dintre companiille din lume consideră atacurile cibernetice ca fiind principalul risc la adresa lor în 2025. În România pe primul loc sunt catastrofele naturale
Allianz Risk Barometer: 38% dintre companiille din lume consideră atacurile cibernetice ca fiind principalul risc la adresa ...
Aproape patru din zece companii globale (38%) identifică atacurile cibernetice, în special scurgerile de date, ca fiind ...
De la antreprenor local la lider global. Vladimir Sterescu, primul român promovat la conducerea gigantului american CGS.
De la antreprenor local la lider global. Vladimir Sterescu, primul român promovat la conducerea gigantului american CGS.
Computer Generated Solutions (CGS), lider global în servicii de outsourcing, aplicații software și soluții de învățare ...
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR lansează în România Magic7 Pro, cu aplicația Google Gemini pre-instalată. Cât va costa smartphone-ul
HONOR a lansat, miercuri, smartphone-ul Magic7 Pro în Europa, inclusiv în România, cu noi caracteristici AI și cu aplicația ...