Fuziunea dintre UniCredit şi Commerzbank ar crea o bancă mai puternică, crede şeful băncii italiene, Andrea Orcel

O fuziune între UniCredit SpA şi Commerzbank AG ar crea o bancă mai puternică şi ar putea adăuga valoare pentru toţi acţionarii, a afirmat luni directorul general al grupului bancar italian, Andrea Orcel, într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt, adăugând că decizia este în mâinile acţionarilor Commerzbank, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 16 sept. 2024, 12:25
Fuziunea dintre UniCredit şi Commerzbank ar crea o bancă mai puternică, crede şeful băncii italiene, Andrea Orcel

A doua mare bancă din Italia a preluat săptămâna trecută o participaţie de 9% în Commerzbank. Tranzacţia a luat prin surprindere autorităţile de la Berlin şi a avut parte de o primire ostilă din partea conducerii locale, care vrea să se apere în eventualitatea unei oferte de preluare, scrie Agerpres.

O fuziune cu o bancă mai mică, Commerzbank, ar putea „crea un competitor mult mai puternic pe piaţa bancară germană” şi ar sprijini mai bine clienţii de retail şi IMM-urile din Germania (cunoscute ca Mittelstand, care joacă un rol an important rol în economie), a declarat Orcel. Acesta a adăugat: „Momentan, suntem doar acţionari. Dar o fuziune a celor două bănci ar putea duce la o valoare adăugată considerabilă pentru toţi acţionarii. Există foarte puţine suprapuneri între bănci”.

Decizia depinde de acţionarii Commerzbank, a afirmat şeful UniCredit.

Reprezentanţii Commerzbank nu au dorit să facă comentarii.

Întrebat când vor avea loc noi negocieri între UniCredit şi Commerzbank, Orcel a declarat pentru Handelsblatt că nu există un calendar ferm.

„Dacă ajungem la concluzia că fuziunea este cea mai bună soluţie pentru noi, ar fi grozav, dar … ca acţionar important, trebuie prima dată să ne asigurăm că investiţia noastră se dezvoltă bine”, a explicat şeful UniCredit.

Într-un aparent efort de a-i reasigura pe angajaţii Commerzbank îngrijoraţi de locurile lor de muncă, Orcel a declarat că potenţialele economii de costuri vor fi la funcţiile centrale, şi nu în zona relaţiilor cu clienţii, a produselor sau a reţelei geografice.

Şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, a declarat vineri că autorităţile „vor cerceta cu foarte multă atenţie” propunerile UniCredit SpA privind potenţiala preluare a Commerzbank AG, un indiciu că orice acord va fi intens analizat.

Ceea ce contează cel mai mult este că modelele de afaceri sunt complementare şi entitatea rezultată va fi competitivă, a explicat şeful Bundesbank, într-un interviu acordat postului german de radio. „Autorităţile de supervizare vor cerceta cu foarte multă atenţie eventuala tranzacţie”, a dat asigurări Nagel.

Sunt necesare bănci mai puternice, a declarat Nagel, un refren comun al autorităţilor şi bancherilor, care nu au uitat efectele crizei financiare globale.

„În acest caz, totul depinde de modul în care putem avea succes în asigurarea unei pieţe bancare solide, robuste, în ţară. Şi sunt încrezător că jucătorii vor acţiona responsabil”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei.

Pentru a-şi majora participaţia la Commerzbank dincolo de pragul de 10%, UniCredit ar avea nevoie de aprobarea Băncii Centrale Europene.

Profiturile record înregistrate de unele dintre cele mai mari bănci europene, inclusiv UniCredit, în ultimii ani au realimentat interesul pentru fuziuni şi achiziţii. Valoarea de piaţă a UniCredit a depăşit-o pe cea a altor mari bănci europene, astfel că Orcel este într-o poziţie confortabilă să analizeze posibile ţinte de achiziţie.

Renumit pentru tranzacţiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziţie în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...