Fuziunea fondurilor de pensii Pensia Viva şi Alico s-a încheiat

Fuziunea fondurilor de pensii private obligatorii Pensia Viva şi Alico, administrate de Aviva Pensii, respectiv Alico Pensii, s-a încheiat, după ce autoritatea de reglementare a aprobat mai multe decizii.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 10:43
Fuziunea fondurilor de pensii Pensia Viva şi Alico s-a încheiat

„În data de 28 martie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat o serie de decizii care marchează finalizarea procesului de fuziune a fondului Pensia Viva (fond absorbit) cu fondul Alico (fond absorbant). În urma fuziunii, fondul de pensii Alico a ajuns la un număr de 822.420 participanţi, dublându-şi totodată cota de piaţă în Pilonul II de la 6,8% la 14%”, se arată într-un comunicat al CSSPP.

Procesul de fuziune între fondurile de pensii private din România este reglementat atât prin legislaţia primară cât şi prin normele emise de CSSPP, Comisia având totodată rolul de a supraveghea şi controla respectarea tuturor etapelor prevăzute de legislaţia aplicabilă.

În cadrul acestei proceduri, CSSPP a stabilit, prin deciziile adoptate, termenii, condiţiile şi etapele fuziunii.

Astfel, cele două entităţi au obţinut, etapizat, autorizarea prealabilă de fuziune, în data de 29 august 2012 şi ulterior pe cea definitivă, în 30 ianuarie.

Procesul de preluarea efectivă, de către fondul absorbant, a participanţilor şi a activelor acestora, conform termenilor şi condiţiilor precizate de CSSPP, a fost pus în practică ulterior autorizării definitive de fuziune acordate de CSSPP la începutul acestui an.

În prezent, pe piaţa pensiilor administrate privat sunt autorizate opt fonduri de pensii şi opt administratori supravegheaţi şi controlaţi de către CSSPP.

La finele lunii februarie, Pilonul II avea înscrişi 5,83 milioane participanţi şi active nete acumulate 10,3 miliarde lei.

La începutul lunii august 2012, grupul britanic Aviva a anunţat că a finalizat vânzarea operaţiunilor de asigurări de viaţă din România, Ungaria şi Cehia către subsidiarele locale ale gigantului american MetLife, reprezentat în România de Alico Asigurări.

În România, prin preluarea Aviva Asigurări de Viaţă, MetLife a preluat şi controlul societăţilor Aviva Pensii şi Aviva Consulting&Training.

Aviva Pensii este prezentă şi pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), cu fondul Pensia Mea, care avea 10.271 de clienţi şi active de 29,7 milioane de lei la 28 februarie, potrivit datelor CSSPP.

Pe Pilonul III activează 11 fonduri şi 9 administratori, care gestionează active net de 633,8 milioane de lei pentru 296.044 clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...