Fuziunea Patria Bank cu Banca Carpatica a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti şi se amână pe termen nedefinit

Aprobată de Banca Naţională a României pe 29 noiembrie 2016, fuziunea prin absorbţie dintre Patria Bank şi Carpatica a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în data de 17 ianuarie 2017. Reprezentanţii băncilor susţin că este vorba de clarificarea unor aspecte formale, iar fuziunea va fi reluată în prima zi a lunii următoare celei în care decizia de fuziune va fi aprobată de tribunal. Fuziunea trebuia încheiată la data de 1 februarie 2017.
Gabriela Ţinteanu - lun, 30 ian. 2017, 11:37
Fuziunea Patria Bank cu Banca Carpatica a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti şi se amână pe termen nedefinit

„Avem detalii cu privire la fundamentarea hotărârii Tribunalului Bucureşti în ceea ce priveşte decizia nefavorabilă acordată fuziunii dintre Patria Bank şi Banca Comercială Carpatica. Confirmăm că documentaţia aferentă nu are probleme de fond ci necesită doar clarificari în privinţa unor aspecte formale pe care suntem convinşi că le vom aduce urmând procedurile legale normale, astfel încât aceasta etapă procedurală să fie finalizată şi fuziunea să poată fi implementată în cel mai scurt timp”, precizează Patria Bank într-un raspuns oficial trimis la solicitările ECONOMICA.NET.

Implementarea fuziunii trebuia să se încheie pe data de 1 februarie 2017. În noul context, finalizarea acestei ultime etape pe lângă Tribunalul Bucureşti va determina data fuziunii. Potrivit algoritmului de stabilire a datei la care fuziunea îşi va produce efectele (aşa cum a fost aprobat de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Băncii Comerciale Carpatica S.A. din data de 05.10.2015 şi Adunarea Generala Extraordinară a Patria Bank S.A., din data de 08.11.2016), aceasta este stabilită „ca fiind prima zi a lunii calendaristice următoare lunii (calendaristice) în care toate aprobările necesare sunt obţinute şi formalităţile necesare sunt îndeplinite”, subliniază adresa trimisă de  Patria Bank. Aprobarea BNR pentru această fuziune a fost primită în data de 29 noiembrie 2016.

Potrivit proiectului aprobat de BNBR şi publicat pe site-ul Bursei de Valori, unde este tranzacţionată Banca Comercială Carpatica, efectele fuziunii includ, dar nu se limitează la: transferul cu titlu universal al tuturor activelor și pasivelor, respectiv drepturilor și obligațiilor aferente întregului patrimoniu al Patria Bank către Banca Carpatica, majorarea capitalului social al Băncii Carpatica de la 220,274 milioane lei la 376,240 milioane de lei, împărțit în 3.762.399.213 acțiuni, fiecare având o valoare nominală de 0,1 lei/acțiune, schimbarea denumirii societății absorbante din Banca Comercială Carpatica în Patria Bank.

Potrivit reprezentărilor BVB, la 31 decembrie 2016, Banca Carpatica este deţinută în majoritate de Patria Bank, cu 64% din acţiuni, iar acţionarii minoritari sunt Ilie Carabulea, cu 18,4% din acţiuni şi alti acţionari, cu 17,3%. Patria Bank (fosta Nextebank) nu exclude posibilitatea achiziţionării altor pachete de acţiuni ale Băncii Carpatica (simbol bursier BCC), însă acest lucru s-a putea întâmpla abia după finalizarea fuziunii, adică nu mai devreme de finalul acestui an. Horia Manda este managing director al Axxess Capital, companie care administrează fondul Emerging Europe Accession care deţine Patria Bank. Totodată el este şi preşedintele consiliului de admininistraţie al Băncii Comerciale Carpatica şi foarte probabil şi a băncii rezultate din fuziune.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...