Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Grupul american UPS, cea mai mare companie de curierat din lume, a anunţat că renunţă la oferta de 5,2 miliarde euro pentru preluarea concurentului olandez TNT Express, deoarece Comisia Europeană (CE) nu va aviza fuziunea din considerente antitrust, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 15:37
Fuziunea UPS cu TNT Express a picat

Reprezentanţi ai autorităţilor europene pentru concurenţă au transmis săptămâna trecută celor două companii că soluţiile propuse de acestea pentru a aplana motivele de îngrijorare ale CE sunt insuficiente, potrivit TNT.

Acţiunile companiei olandeze s-au prăbuşit cu 51% luni la Amsterdam. Titlurile operatorului olandez de servicii poştale PostNL, cel mai mare acţionar al TNT, au pierdut 40% din valoare.

TNT va încasa 200 milioane euro de la UPS în contul clauzei de reziliere stipulată în contract, după ce Comisia va respinge oficial tranzacţia.

Europa a mai trecut recent printr-o fuziune ratată, după ce combinaţia mamut dintre BAE Systems şi EADS a picat în octombrie deoarece guvernele Marii Britanii, Franţei şi Germaniei nu au putut ajunge la un compromis.

„Sunt surprins că tranzacţia nu va fi încheiată. Este destul de multă competiţie pe piaţa curieratului expres şi, cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să fie foarte severă”, comentează pentru Bloomberg un analist al Rabobank.

Purtătorul de cuvânt al CE Antoine Colombani a declarat că Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă, îşi va anunţa decizia pe 5 februarie.

De la preluarea portofoliului concurenţei în 2010, Almunia a blocat numai două tranzacţii majore: preluarea NYSE Euronext de către Deutsche Boerse şi oferta de fuziune între Aegean Airlines şi Olympic Air.

Directorul general al UPS Scott Davis a declarat că este „extrem de dezamăgit” de eşuarea tranzacţiei, în urma căreia grupul american ar fi dobândit în Europa o cotă de piaţă apropiată de cea a gigantului Deutsche Post.

UPS a propus mai multe soluţii pentru a aplana motivele de îngrijorare ale Comisiei Europene, inclusiv vânzarea unor active şi facilitarea accesului companiilor concurente la reţeaua de transporturi aeriene.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...