Fuziuni şi achiziţii – Mai multe tranzacţii, dar valori mai mici, după primele nouă luni (EY)

02 11. 2022
intelegere 768594056754930

„Din punct de vedere al volumului de tranzacţii, România continuă să fie o piaţă dominantă a Europei Centrale şi de Est şi una dintre puţinele în creştere comparativ cu 2021. Cu toate că ne aşteptam ca următorul ciclu M&A să fie diferit, volumul şi mixul de capital disponibil în piaţă au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzacţii într-un mediu volatil, creând astfel premisele pentru ca M&A-ul să rămână activ, în special pentru jucătorii care au o perspectivă pe termen lung”, a declarat Iulia Bratu, Partener, head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România, potrivit unui comunicat al companiei remis AGERPRES.

La nivel trimestrial, activitatea de tranzacţionare s-a intensificat, cu o creştere a volumului cu 3,6% şi a valorii cu 5,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

În trimestrul al treilea, cea mai mare tranzacţie anunţată a fost achiziţia Termocentralei Mintia de către Mass Group, pentru o sumă raportată de 90,7 milioane dolari, urmată de achiziţia de active de energie regenerabilă în România de către Enery Power Holding GMbH de la Jade Power Trust (71 milioane dolari), în timp ce o altă tranzacţie notabilă a fost vânzarea unei participaţii de 20% din Aqua Carpatica către Pepsi Co., pentru o sumă nedezvăluită.

Potrivit companiei citate, investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi în piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 88% din tranzacţii.

Tranzacţiile interne au înregistrat un avans de 27% în primele nouă luni din 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, numărând 84 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au crescut activitatea cu doar 6% (74 de tranzacţii) în comparaţie cu aceeaşi perioadă.

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au fost SUA (8 tranzacţii), urmate de Belgia (6 tranzacţii), Polonia şi Germania (5 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în primele nouă luni ale anului 2022 au fost: Tehnologie (36 de tranzacţii), Imobiliare (29 de tranzacţii), Sănătate (21 de tranzacţii), Produse industriale diversificate (15 tranzacţii) şi Energie şi utilităţi (13 tranzacţii).

Baza de date EY privind fuziunile şi achiziţiile din România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.