‘Suntem conştienţi de potenţialul acumulării unor riscuri excesive pe pieţele financiare, în special în condiţiile ratelor scăzute ale dobânzilor şi a volatilităţii preţurilor activelor. Salutăm condiţiile economice mai solide din unele economii importante, deşi avansul economic pe plan global rămâne inegal’, se arată în declaraţie.
Redresarea economiei mondiale este ezitantă, de la precedenta reuniune G20 din februarie, deoarece semnele că zona euro s-ar putea confrunta cu deflaţia compensează evoluţiile mai bune ale economiilor din SUA şi Marea Britanie iar aceste evoluţii afectează pieţele financiare. În Asia, redresarea Japoniei este diminuată de majorarea taxei pe vânzări, iar în China sporesc temerile că obiectivul de creştere a economiei cu 7,5% în 2014 devine din ce în ce mai dificil de realizat, scrie Agerpres.
‘Este vital să adoptăm măsuri concrete pentru a stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă. Vom folosi toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie, inclusiv măsuri suplimentare de politică monetară şi fiscală, acolo unde este adecvat’, a afirmat ministrul australian de Finanţe, Joe Hockey.
Şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la reuniunea G20 asupra creşterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbră. Chiar dacă oficialul FMI a dat asigurări că băncile centrale au instrumente prin care să reacţioneze la turbulenţele de pe pieţele financiare, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat că actualul nivel scăzut al dobânzilor reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea sistemului financiar.
Miniştrii de Finanţe din G20 au dat asigurări că monitorizează strict potenţiala creştere a riscurilor de pe pieţele financiare în timp ce întăresc legislaţia, în ciuda tensiunilor geopolitice.
Reprezentanţii Canadei şi ai SUA au cerut Europei să ia măsuri de stimulare a cererii şi să adopte noi măsuri fiscale. BCE va analiza efectele măsurilor de politică monetară adoptate în iunie şi septembrie, înainte de a decide dacă mai sunt necesare şi alte măsuri pentru a ţine inflaţia sub control, le-a declarat jurnaliştilor la Cairns Benoit Coeure, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene.