G20: Creşterea economică mondială, ameninţată în continuare

Recentele măsuri luate de principalele bănci centrale permit guvernelor să încerce o relansare a creşterii economice, dar criza datoriei în Europa ameninţă încă economia mondială, potrivit responsabililor G20, citaţi de AFP.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 05:02
G20: Creşterea economică mondială, ameninţată în continuare

Viceminiştrii finanţelor şi reprezentanţii băncilor centrale din grupul ţărilor dezvoltate şi emergente au discutat despre riscurile la care se expune economia mondială, criza zonei euro şi volatilitatea preţurilor în domeniul alimentar în cadrul unei reuniuni duminică şi luni în capitala Mexicului, scrie Agerpres.

Criza datoriei în Europa, bugetul restrâns al SUA şi o creştere încetinită sunt ‘riscurile cele mai serioase pentru economia mondială’, a declarat viceguvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Manuel Ramos Francia, în cursul unei conferinţe de presă după încheierea reuniunii.

Programul de răscumpărare a obligaţiunilor statelor aflate în dificultate de către Banca Centrală Europeană (BCE), planurile de relansare ale Rezervei federale americane şi Băncii Japoniei ‘au redus riscurile, cel puţin temporar’, a estimat Ramos. ‘Asta ne ajută să câştigăm timp, dar riscurile persistă’, a adăugat el.

În cazul Europei, acţiunea BCE ‘evită temporar materializarea unui risc extrem care ar putea avea consecinţe sistemice’, a spus Ramos.

Responsabilii G20 au mai discutat despre volatilitatea preţurilor alimentelor şi ale materiilor prime.

‘Facilitarea comerţului internaţional al materiilor prime este un element care va contribui la ameliorarea preţurilor şi la reducerea volatilităţii’, a spus Gerardo Rodriguez Regordosa, viceministru mexican al finanţelor.

Reuniunea G20 la Mexico a pregătit-o pe cea a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale care va avea loc în noiembrie, ultima organizată de Mexic înainte de transmiterea preşedinţiei turnante a G20 Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Cu cât s-au scumpit ouăle în UE
Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat....
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Cozonaci cu 21 de E-uri și la prețuri uriașe în comerț
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a analizat peste 20 de sortimente de cozonaci din marile lanțuri ...
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen intră în hora producătorilor auto, care oferă avantaje cumpărătorilor din acest moment în SUA
Volkswagen a confirmat că se alătură grupului în creștere de producători auto care se angajează să mențină prețurile ...
Cehia a renunţat complet la petrolul din Rusia pentru prima dată în istoria naţiunii, după finalizarea lucrărilor de la oleoductul Transalpine Pipeline (TAL)
Cehia a renunţat complet la petrolul din Rusia pentru prima dată în istoria naţiunii, după finalizarea lucrărilor de ...
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunţat joi oficialii ...