Într-o declaraţie comună, oficialii din ţări ca SUA şi China şi-au confirmat angajamentul de a nu adopta „obstacole care nu sunt necesare” pentru comerţ şi şi-au afirmat drepturile şi obligaţiile conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Întâlnirea miniştrilor Agriculturii din G20 de la Buenos Aires (Argentina) vine pe fondul sporirii tensiunilor comerciale care au afectat semnificativ pieţele agricole. China şi alţi parteneri comerciali importanţi ai SUA au impus tarife vamale ca represalii la cele anunţate de administraţia Trump, afectându-i semnificativ pe fermierii americani.
Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie. De asemenea, Donald Trump a ameninţat că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.
Săptămâna trecută, oficialii de la Washington au anunţat că vor plăti fermierilor până la 12 miliarde de dolari pentru a-i ajuta să facă faţă războiului comercial.
„Recunoscând rolului important al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, suntem de acord să continuăm procesul de reformare al reglementărilor comercial în domeniul agricol”, se arată în declaraţia miniştrilor Agriculturii din G20, ţări care împreună reprezintă 60% din terenul agricol la nivel global şi 80% din produsele agricole şi alimentare.
Şeful statului american – Donald Trump – şi preşedintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker – au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, a declarat pentru Reuters că relaţiile comerciale dintre SUA şi UE se îmbunătăţesc dar nu există garanţii că blocul comunitar va importa cantitatea de soia la care se aşteaptă Washingtonul.
G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).
Sursa: AGERPRES