Comunicatul, publicat cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, mai precizează că ţările G20 urmăresc efectele asupra economiei mondiale provocate de modificarea politicilor naţionale.
În ceea ce priveşte criza din Ucraina, G20 consideră că FMI şi Banca Mondială rămân cele mai bine plasate instituţii pentru a ajuta ţările să facă faţă provocărilor lor economice prin consiliere politică şi finanţare. ‘Monitorizăm situaţia economică din Ucraina fiind atenţi la orice riscuri la adresa stabilităţii economice şi financiare şi salutăm recentul angajament al FMI faţă de Ucraina în condiţiile în care autorităţile lucrează pentru a adopta reformele necesare’, se arată în comunicatul de presă. ‘Situaţia din Ucraina subliniază rolul important jucat de FMI în calitate de primă instanţă de răspuns la crizele financiare’, se mai arată în comunicat.
Economia Ucrainei a fost aruncată în haos după ce protestele populare din Kiev au condus la înlăturarea preşedintelui pro-rus Victor Ianukovici în luna februarie, pentru ca ulterior Rusia să anexeze Crimeea provocând cea mai tensionată situaţie dintre Moscova şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.
Într-un capitol dedicat efectelor secundare ale politicilor monetare ale economiilor dezvoltate, G20 promite că va oferi ‘o comunicare clară şi la timp’ cu privire la acţiunile sale, urmărind în acelaşi timp efectele asupra economiei mondiale pe măsură ce politicile naţionale sunt recalibrate.
De asemenea, G20 a menţinut presiunea asupra SUA, ţară care a întârziat să adopte reforma drepturilor de vot la FMI convenită în 2010, reformă care ar dubla resursele Fondului şi ar da un rol mai important statelor emergente precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. ‘G20 este dezamăgit de întârzierile apărute în reforma drepturilor de vot şi guvernanţei FMI’, se arată în comunicat,
Aceasta este prima reuniune G20 după ce Rusia a anexat Crimeea. Joi, miniştrii de Finanţe din G7, grupul celor mai industrializate naţiuni ale lunii, au discutat şi ei despre starea economiei mondiale precum şi despre situaţia din Ucraina.
G7, grupul celor mai industrializate naţiuni ale lunii, este compus din SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada. G20 regrupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii cât şi cele mai mari economii emergente.
La sfârşitul lunii trecute, urmare a anexării Crimeii de către Federaţia Rusă, membrii G7 au decis ca, în locul summitului G8 care urma să se desfăşoare în iunie la Soci, în Rusia, să organizeze la Bruxelles un summit G7 (G8 fără Rusia).