Invadarea Ucrainei de către Rusia şi limitarea profiturilor generate de Rusia ca urmare a creşterii preţurilor la energie au devenit principalele subiecte de discuţie pentru liderii din G7, care se reunesc zilele acestea cu ocazia summitului organizat în Alpii bavarezi, scrie Agerpres.
Potrivit unor surse citate de Bloomberg, negociatorii (în special cei din SUA şi Italia) caută un sistem care ar limita fluxul de bani spre Rusia, dar ar permite ca petrolul rusesc să fie în continuare disponibil pentru marii cumpărători, precum China şi India, în ideea de a evita noi şocuri de preţuri.
Cu toate acestea, detaliile cu privire la cum anume ar urma să fie implementat plafonul de preţ şi care ar urma să fie acesta nu se aşteaptă să fie rezolvate la summitul liderilor din G7. În schimb, liderii vor cere miniştrilor de Finanţe să pună la punct detaliile în săptămânile şi lunile următoare, a declarat un oficial de rang înalt din Administraţia Biden.
Un acord politic pentru a explora opţiunea unui plafon de preţ a fost convenit, astfel încât acest lucru va fi menţionat ca o idee în comunicatul publicat la finalul reuniunii, a dezvăluit un oficial G7.
SUA au sugerat că acest plafon ar putea să funcţioneze prin impunerea de restricţii asupra asigurării şi altor servicii necesare pentru a putea transporta petrol rusesc.
Mecanismul ar permite livrarea petrolului rusesc dacă acesta ar fi vândut la un preţ mai mic decât plafonul convenit. O astfel de abordare ar cere ca Uniunea Europeană să regândească sancţiunile care tocmai au fost convenite luna trecută, după mai multe săptămâni de negocieri. De asemenea, este neclar cât de eficient ar fi acest concept, în condiţiile în care un oficial a apreciat că sancţiunile anunţate de UE ar putea avea un impact mai mare. În plus, există foarte mult scepticism pe pieţele petroliere cu privire la cum ar putea funcţiona un plafon de preţ.
Summitul de trei zile al G7, care se va încheia marţi, se desfăşoară într-un context dificil pentru economia mondială, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor la produsele alimentare, generând o inflaţie în Occident, inedită în ultimele decenii, notează Reuters.