Optima Group este o companie de tehnologie fondată în România în 2005, cu birouri la București și Cluj-Napoca. Are două linii de business – dezvoltarea de software și servicii de inventariere stocuri si active, domeniu în care folosește inclusiv drone care au scannere încorporate şi care permit scanarea mărfurilor din depozite. Potrivit datelor proprii, este lider de piață, cu o cotă de 80%.
În prezent, portofoliul de clienți conține peste 200 de companii importante din România și din alte țări, precum OMV Petrom, Ursus Breweries, British American Tobacco, Friesland Campina, Carrefour, Interbrands Marketing&Distribution, Telekom, Vodafone, ING Bank, Piraeus Bank, Societe Generale Business Services, Leroy Merlin, Brico Depot, Inditex etc.
”Am făcut parte mai mulți ani din prima echipă a Microsoft România și vreau să subliniez că începuturile și formarea mea sunt strâns legate de ceea ce oferea o multinațională – un rol de învățare – care a contribuit la creșterea primelor generații de antreprenori în IT.
Deși aveam un job bine plătit la acel timp, odată cu primirea unei propuneri de a dezvolta o soluție software pentru automatizarea departamentului de vânzări a unei corporații, am simțit că direcția antreprenorială este cea mai potrivită. Fiind un proiect susținut timp de 12 luni de către beneficiar, am avut libertatea de a porni business-ul propriu și, astfel, am fondat Optima. Am adăugat alte cinci persoane în echipă pentru a putea realiza cu succes proiectul”, își amintește Gabriel Chiva.
La început, compania a dezvoltat soluții software personalizate pentru companii, iar apoi a lansat și cea de-a doua linie de business, de servicii de inventariere active și stocuri, unde a devenit lider pe piața din România.
Afacerea a crescut organic. Primul milion la cifra de afaceri a fost atins zece ani mai târziu, în 2015. Din 2020, creșterea anuală s-a accentuat atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât și din punct de vedere al profitului. În ultimii doi ani, business-ul Optima a cunoscut un ritm de dezvoltare mai alert, cifra de afaceri dublându-se, de la 2,7 milioane euro, la 4 milioane de euro, în 2022. Iar pentru 2023, antreprenorul estimează o cifră de 5,5 milioane de euro pentru cele două companii din grup.
”2022 a fost cel mai bun an al nostru din toate punctele de vedere. Am crescut cifra de afaceri și am dezvoltat consistent portofoliul de clienți și de proiecte. Toată performanța se datorează echipei noastre care a muncit foarte mult pentru aceste performanțe. Echipa Optima este în formare. Dacă pentru linia de business de software, avem aceeași echipă de mulți ani și adăugăm câteva resurse suplimentare în fiecare an, ajungând la 50 de colegi full time, pentru linia de business de servicii de inventariere active și stocuri, lucrăm cu peste 500 de colaboratori cu acoperire națională și suntem în proces de extindere, pentru a putea susține proiectele pe care le avem planificate”, explică antreprenorul.
În acest an, Chiva spune că Optima va continua să investească în trei direcții importante: în structura internă – în echipă, pentru menținerea, formarea și atragerea specialiștilor; în tehnologie, unde în ultimii trei ani a investit 1 milion de euro, dar și în dezvoltarea internațională. În momentul de față, compania este prezentă și în Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Polonia, unde derulează proiecte tot cu echipa din România.
Una dintre priorități pentru 2023 este creșterea echipei cu 20%, precum și pregătirea angajaților pentru a susține un nivel superior de dezvoltare.
”Am simțit nevoia de realiniere a organigramei și structurii interne. Astfel, suntem în etapa în care, alături de consultanți externi, trasăm un nivel nou de management pentru alocarea rolurilor și responsabilităților în interiorul companiei. Pentru că avem proiecte în implementare la clienții companii multinaționale, ne dorim accesarea într-un număr și mai mare a proiectelor internaționale, care anul trecut ajunseseră la peste 10% din business. Planul este de a ne adresa mai multor piețe externe”, continuă Gabriel Chiva.
Pe termen mediu, planul companiei vizează atragerea unei finanțări de 2-3 milioane de euro pentru scalarea internațională.
”Ne propunem până în 2024 ieșirea în internațional cu soluția noastră de Asset Management, care a stat la baza a numeroase implementări de succes și care a demonstrat deja rezultate cu valoare adăugată, în special ca produs personalizat pentru industria de energie. Ne propunem să ducem această soluție de la organizațiile mari către sectorul IMM, ca produs dezvoltat în cloud, pentru o scalare mai rapidă”, mai spune cofondatorul Optima.
Soluția Asset Management este un produs matur, cu funcționalitate extinsă, pe care compania se bazează pentru a fi un vector de extindere internațională, dar și de dezvoltare a portofoliului de clienți prin adopția ei în mai multe industrii și în noi segmente de business (companiile mici și mijlocii).
”Este o soluție pe care am utilizat-o cu un return foarte bun în diferite industrii, iar pentru piața de energie, de exemplu, a rezolvat multe complexități. Doresc să amintesc că am finalizat un proiect de gestiune și inventariere active la OMV Petrom, care ne deschide și alte perspective, dar acesta este un singur exemplu. Produsul are potențialul de a susține, în continuare, creșterea portofoliului cu minimum 30% în fiecare an”, adaugă Chiva.
Compania a fost, de asemenea, implicată într-un proiect de cercetare desfășurat cu Universitatea Babeș-Bolyai, în valoare de 7 milioane de lei, din fonduri europene, care se va finaliza anul acesta. Cei implicați vor să dezvolte o platformă pentru predicţia evoluţiei unor indicatori de business în procese comerciale, bazată pe AI (Inteligenţă Artificială) şi Big Data.
”Echipa noastră are ocazia să lucreze cu tehnologii interesante precum machine learning sau big data. AI-ul nu este un simplu buzzword, ci aduce aplicabilități clare, iar noi dezvoltăm cu astfel de tehnologii o platformă software pentru predicția evoluției unor indicatori de business. Procesul este bazat pe activități de cercetare – dezvoltare tehnologică – inovare, dar și pe transformarea rezultatelor obținute într-un produs software vandabil, în vederea comercializării”.