Gabriel Oprea le cere senatorilor să accepte cererea DNA de ridicare a imunităţii
”Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator. Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului”, spune Oprea în scrisoarea deschisă dată publicităţii miercuri.
El reiterează faptul că se consideră nevinovat. ”Nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte”, afirmă senatorul.
Dacă Oprea nu demisionează din Senat, el poate fi ”salvat” prin votul colegilor săi. Singurul partid care a declarat public că va vota în favoarea cererii DNA este PNL.
Biroul Permanent al Senatului a trimis miercuri solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea Comisiei juridice, care se va întruni în şedinţă marţea viitoare, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, menţionând că ALDE va lua o decizie privind votul după ce dosarul va fi studiat.
Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.
Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.