Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile Gabriel Resources au mai pierdut 4,41 % dinvaloarea lor marţi seară, după debutase ziua bursieră cu pierderi de până la 20%. Primele ordine date la Bursa din Toronto erau de vânzare la preţuri cu 14,7 % mai mici, în predeschiderea sesiunii de tranzacţionare. În deschiderea şedinţei GBU pierderea a fost de 20%, faţă de nivelul de închidere de luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 10 sept. 2013, 13:56
Gabriel Resources îşi continuă prăbuşirea la Bursa din Toronto: -4,4%

Acţiunile companiei Gabriel Resources (GBU), care a pariat pe proiectul Roşia Montană, şi-au încheiat ziua de tranzacţionare la Bursa din Toronto în scădere cu 4,41% după ce o începuseră cu ameninţarea unei prăbuşiri de 20%.

Apoi scăderea s-a redus din nou până la – 4,41 %.

Evoluţia actiunilor Gabriel Resources din ultimele luni, între 1,11 – 1,87 CAD, „a reflectat creşterea probabilităţii ca proiectul Roşia Montană să primească toate avizele necesare şi, în consecinţă, că vor fi initiaţi paşii spre exploatare”, aminteşte Bogdan Gherghe, analist al casei de Brokeraj Tradeville.

GBU a pierdut 54 % din valoare, până la 0,68 dolari canadieni (CAD, sau 0,66 dolari SUA), în prima zi de după decizia politică de la Bucureşti de a respinge acest proiect.

„Protestele importante împotriva proiectului din ultimele zile au schimbat perspectiva, iar declaraţiile oficialilor români de ieri au dinamitat cursul acţiunilor la Bursa din Toronto, acestea scăzând la un moment dat cu peste 70%, până la 0,41 CAD“, a mai spus.

Chiar dacă deprecierea este cea mai probabilă, amploarea sa se va diminua şi nu sunt excluse revenirile.

Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Contextul politic

Iată istoricul gesturilor politice, într-o cronologie realizată de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.

Gabriel Resources a anunţat luni, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Tot marţi, proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat, sesizată în fond. Membrii Comisiei au votat în unanimitate împotriva proiectului, în şedinţă secretă.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui să conţină, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la rândul ei sesizată în fond.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...