Gabriel Resources vrea să atragă 20 milioane de dolari canadieni pentru litigiul cu România referitor la Roşia Montana

Economica.net
30 03. 2016
gabriel_resources_27802000_91470300_45816800

România continuă să blocheze şi să împiedice proiectul de exploatare a aurului şi argintului de la Roşia Montana, fără să ofere compensaţii, iar cazul progresează printr-un proces la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, se arată în raportul financiar annual publicat de companie.

„Nu a avut loc niciun fel de contact cu autorităţile române în urma notificării oficiale a disputei noastre, în urmă cu 14 luni. Este regretabil că am fost nevoiţi să reducem forţa de muncă, sprijinul pentru comunitare şi investiţiile în România, în ultimii ani, din cauza incapacităţii autorităţilor de a aproba proiectul”, afirmă Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources.

El a arătat că dorinţa Gabriel Resources este să se ajungă la o soluţie amiabilă pentru construcţia şi operarea minei de aur de la Roşia Montană.

„Cu toate acestea, în absenţa unei soluţii, compania este hotărâtă să îşi protejeze drepturile şi interesele, prin intermediul procesului de arbitraj. Compania intenţioneză să atragă până la 20 de milioane de dolari canadieni printr-un plasament privat pentru finanţarea, printre altele, a procedurii de arbitraj”, a spus Henry.

La 31 decembrie, compania Gabriel Resources a înregistrat o revizuire în scădere a tuturor activelor materiale, respectiv a minelor, proprietăţilor şi echipamentelor, de 631,2 milioane de dolari canadieni.

La sfârşitul anului trecut, compania deţinea rezerve în numerar şi echivalent de 18,6 milioane de dolari canadieni.

În trimestrul patru, Gabriel Resources a înregistrat pierderi nete de 615,3 milioane de dolari canadieni, iar pe ansambul anului 2015 de 627,9 milioane de dolari candieni.

În iulie 2015, Gabriel Resources a solicitat o procedură de arbitraj în conflictul cu România referitor la proiectul de la Roşia Montană, în comformitate cu acordurile bilaterale de protejare a investiţiilor încheiate de statul român cu guvernele din Canada şi Marea Britanie.

„După ce a încurajat investiţia Gabriel Resources în proiect, România a împiedicat prin acţiunile sau inacţiunile sale implementarea acestuia, inclusiv prin amânarea nejustificată a autorizaţiilor şi prin impunerea unor condiţii netransparente, politizarea unor procese administrative şi prin neasumarea, în ultimă instanţă, a responsabilităţii deciziilor de aprobare, în contradicţie cu prevederile legale”, se arată în raport.

RMGC a concediat anul trecut 70 de angajaţi, cu costuri de disponibilizare totale de 900.000 dolari canadieni, după restructurarea din 2014 în care şi-au pierdut locurile de muncă circa 400 de angajaţi ai companiei, costurile de disponibilizare a acestora cifrându-se la 2,6 milioane dolari canadieni.

Tribunalul care va arbitra litigiul na fost constituit încă, din cauza neînţelegerilor dintre cele două părţi cu privire la numirea preşedintelui acestuia.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

(1 dolar canadian este echivalent cu 0,77 dolari americani)