‘Cei mai mulţi dintre dvs ne transmiteţi că nu doriţi o dublă reglementare – şi avizare de la primăriile de sector şi avizare de la Primăria Capitalei. Noi am încercat să unificăm acest cadru, am transmis şi în continuare vom lucra în grupul de lucru de la Guvern pentru ca legislaţia să fie aceeaşi, să fie un fel de birou sau ghişeu unic unde întreprinzătorul să depună solicitarea de avize şi să nu mai trebuiască să facă drumuri între Primăria Capitalei şi primăriile de sector, între ministere, instituţii, autorităţi. Noi ne dorim să existe foarte multe astfel de activităţi, dar ele trebuie să se desfăşoare aplicând principiile siguranţei alimentaţiei, siguranţei cetăţenilor şi consumatorilor şi calităţii produselor care sunt vândute, fie că este vorba de acele rulote, chioşcuri, căsuţe sau terase’, a afirmat Firea, la un eveniment culinar, desfăşurat vineri la Parlament.
Ea a subliniat că a propus CGMB ca termenul pentru acordarea avizelor pentru extinderea teraselor existente să fie redus de la 30 la 15 zile.
‘Am primit de la unii dintre dvs solicitarea ca avizele pentru extinderea teraselor existente, sezoniere, să se acorde mai rapid şi nu în 30 de zile. Acum cadrul legislativ solicită un termen de 30 de zile pentru analizarea dosarului. Am propus şi sunt convinsă că CGMB va vota ca acest termen de 30 de zile să se diminueze la jumătate, deci în 15 zile să se poată obţine un astfel de aviz atât pentru terasele sezoniere, cât şi pentru situaţia în care o cafenea sau un restaurant doreşte ca pe trotuarul din faţa unităţii să se deschidă o mică terasă pe modelul parizian. Până acum dura foarte mult obţinerea unui astfel de aviz. Acum încercăm să simplificăm acest cadru, ţinând cont că e nevoie de un trotuar de 4 metri pentru a putea funcţiona în condiţii de siguranţă pentru trecători’, a adăugat Firea.
Primarul general a punctat că se caută soluţii pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică în anumite zone din parcurile monumente istorice.
‘Altă situaţie pentru care încercăm să găsim un cadru legislativ şi sunt convinsă că doamna prim-ministru va fi deschisă, aşa cum a fost de fiecare dată, ca în grupul de lucru interministerial să găsim soluţia cea mai bună ca în parcurile declarate monumente istorice să se poată desfăşura totuşi activităţi de alimentaţie publică, lucru interzis în acest moment şi e de înţeles, pentru că sunt monumente istorice, în anumite zone care nu afectează arborii seculari. Şi sunt zone în Cişmigiu, Parcul Herăstrău, Parcul Carol, unde se pot desfăşura astfel de activităţi sau evenimente de street-food fără a afecta arborii seculari şi fără a îngreuna sau a elimina în totalitate acest tip de activitate care este extrem de apreciată de turişti şi bucureşteni’, a completat Firea.
Aceasta a punctat că toate aceste măsuri sunt menite să crească numărul de turişti.
‘Ne dorim să creştem numărul de turişti cu diferite prilejuri – conferinţe, concerte (…) şi acestea trebuie însoţite de munca dvs, iar conceptul de street food a adus şi aduce în capitalele europene foarte mulţi turişti, care măcar pe perioada weekend-ului sau seara încearcă să se relaxeze şi apelând la această industrie. Sunt convinsă că atât dvs (n.r. cei din industria de street food), dar şi cei de acasă care ne urmăresc aşteptaţi ca autorităţile locale, Guvernul şi Parlamentul să promoveze un cadru care să sprijine activitatea dvs şi nu să o încurce prin măsuri legislative sau birocratice. De exemplu, în Bucureşti există o dorinţă de reglementare mai prietenoasă, eu personal m-am întâlnit cu mai multe asociaţii din domeniu şi cu reprezentanţii Centrului Vechi al Capitalei’, a mai spus Gabriela Firea.