Gabriela Firea estimează că fuziunea RADET – ELCEN se va finaliza în decurs de un an

Economica.net
01 03. 2017
firea_67584957685940_01996600

‘Cât priveşte referirile în legătură cu momentul fuziunii RADET – ELCEN, cred că suntem toţi cei de aici primii interesaţi să se producă. Ne-am fi dorit ca acest eveniment să aibă loc ani în urmă, pentru că bucureştenii nu ar mai fi fost traumatizaţi de acele anunţuri apocaliptice, pe care vi le aduceţi aminte, din septembrie anul trecut, că ‘se taie gazele, se taie agentul termic, Capitala – îngheţată pe timpul iernii’. (…) Cred că, din punctul meu de vedere, la anul (…) va fi fost finalizată această fuziune’, a declarat primarul general, miercuri, în cadrul forumului ‘Strategia Energetică a Capitalei’.

În acest sens, ea a estimat că până în luna noiembrie ar putea fi realizat planul de reorganizare, în decembrie – ianuarie ar putea avea loc transformarea RADET în societate, urmând ca în luna martie anul viitor să poată fi efectuată fuziunea cu ELCEN. ‘Este un calendar extrem de ambiţios, se face într-un an de zile ce nu s-a făcut în 26 de ani’, a adăugat Firea.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, lansarea în dezbatere publică a Strategiei Energetice a Capitalei – partea referitoare la energia termică, urmând ca aspectele privitoare la energie electrică să fie supuse dezbaterii în luna iulie.

Primarul general a atras atenţia asupra faptului că atât RADET cât şi ELCEN au acumulat de-a lungul anilor datorii istorice şi a apreciat că aceste entităţi economice trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare. Pe de altă parte, ea a arătat că în această iarnă s-a lucrat în premieră coordonat între RADET şi ELCEN, când au avut loc comandamente comune.

‘Idealul ar fi – şi s-a mai încercat cu câţiva ani înainte – ca cele două entităţi care sunt atât de mult legate una de cealaltă, RADET şi ELCEN, prin reorganizare, să ajungă practic o singură entitate, o singură societate, să avem în acelaşi pol economic şi ca şi flux atât producerea, transportul şi distribuţia energiei termice. Sunt decizii, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie luate cu mulţi ani în urmă, spre binele beneficiarilor reţelei de termoficare: peste 1,5 milioane de bucureşteni, sute de alte societăţi comerciale, şcoli, spitale, grădiniţe, instituţii ale statului. Această reţea de termoficare ne este extrem de necesară, dar ea trebuie să fie modernă, să ofere servicii la standarde ridicate’, a precizat primarul general.