Gabriela Firea: Nu intenţionăm sub nicio formă să achiziţionăm autoturisme care s-ar preta activităţii de taximetrie
Edilul şef al Capitalei a făcut referire la proiectul de hotărâre care prevede crearea unei societăţi comerciale pe acţiuni deţinută de Municipalitate, cu obiect de activitate dispecerizarea activităţii de transport local de persoane.
‘S-a afirmat că Primăria Capitalei doreşte să îşi înfiinţeze propria firmă de taxi, pentru că a anunţat prin convocator că ‘înfiinţăm un dispecerat pentru taxi şi transport’. Vreau să vă spun că nu este aşa, nu intenţionăm sub nicio formă să achiziţionăm autoturisme care s-ar preta activităţii de taxi. În schimb, venim în sprijinul solicitării asociaţiilor taximetriştilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, şi care reclamă faptul că în Capitală acţionează taxi-uri pirat – clone, practic – de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licenţe, aprobări în zonele limitrofe este mult mai mare decât permite legislaţia şi că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere şi a Poliţiei Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. Iar reprezentanţii taximetriştilor mi-au spus că sunt în pericol să intre în faliment, pentru că ei au făcut credite, au luat în leasing maşini, iar concurenţa este neloială, pentru că în Bucureşti acţionează taxiuri care nu sunt autorizate. De asemenea, tot asociaţiile şi cluburile taximetriştilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toţii, anumite taxi-uri care nu s-au licenţiat nici la Primăria Capitalei, şi nici în judeţul Ilfov, dar totuşi acţionează pe piaţă prin aplicaţii proprii şi nu plătesc taxe şi impozite, şi atunci îşi permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurenţă neloială. Am luat în analiză toate aceste sesizări făcute şi am considerat că dacă Primăria Generală a Capitalei înfiinţează această dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firmă legal constituită şi licenţiată de taximetrie, vom elimina împreună aceste fenomene nesănătoase’, a spus edilul general, vineri.
Gabriela Firea a spus că este deschisă discuţiilor şi negocierilor, dar nu în defavoarea legii, nici în defavoarea bugetului naţional sau a bugetului Capitalei.
‘Deci, nu ne înfiinţăm firmă de taxi, dar vrem să organizăm mai bine transportul atât în comun – trebuie să ştim exact câte autobuze sunt la un anumit moment dat pe traseu, câte tramvaie, câte troleibuze, să nu vină patru în staţie, după care aşteptăm jumătate de oră şi nu vine niciunul – şi, de asemenea, în privinţa taxiurilor şi a microbuzelor care funcţionează – să fie toate legale. Vă dau un exemplu, dacă un poliţist comunitar sau un poliţist de la Brigada Rutieră opreşte un taxi, şoferului i se cer toate documentele şi vrea să verifice dacă are într-adevăr licenţă. Până în acest moment existau anumite dubii şi subiectivisme, pentru că nu exista o platformă transparentă, unde să se poată afla în timp real dacă există sau nu licenţă pentru un anumit taxi. Acum se sună direct la dispecerat şi prin câteva apăsări de tastă apare din calculatorul dispeceratului exact dacă acea maşină este sau nu licenţiată în Bucureşti sau în judeţul Ilfov’, a precizat ea.
Edilul şef al Capitalei a subliniat că prin crearea societăţii comerciale care ar urma să aibă ca obiect de activitate dispecerizarea activităţii de transport local de persoane nu se doreşte o distorsionare a pieţei de taximetrie.
‘Un cetăţean apelează telefonic sau online firma de taxi pe care doreşte să o folosească. Nu intervine Primăria Capitalei în această acţiune. Primăria Capitalei doreşte, în schimb, legalitate, ordine, o disciplină financiară”, a precizat ea.