Gaetan Pacton, Profi: În ultima parte a anului, numărul de produse vândute a scăzut. Inflația este o componentă din cifra de afaceri de peste 11 miliarde de lei

Retailerul alimentar Profi Rom Food, controlat de fondul de investiții MId Europa Partners, a trecut anul trecut de pragul de 11 miliarde de lei cifră de afaceri, după o creștere cu aproximativ 20% peste nivelul din 2021. Într-un an în care s-a confruntat cu o creștere importantă a costurilor cu energia, cu forța de muncă și cu finanțarea, retailerul a înregistrat, totodată, un profit operațional mai mare față de 2021, urmând să reinvestească aproape tot. Pentru 2023, compania și-a propus să investească 500 de milioane de lei în remodelarea și extinderea lanțului de magazine și în digitalizare.
Alina Stanciu - lun, 23 ian. 2023, 22:07
Gaetan Pacton, Profi: În ultima parte a anului, numărul de produse vândute a scăzut. Inflația este o componentă din cifra de afaceri de peste 11 miliarde de lei

Noul CEO al companiei, Gaetan Pacton, spune că Profi, cel mai extins lanț de magazine din România, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri neauditată de aproximativ 11,6 miliarde de lei, pe fondul inflației, a extinderii lanțului cu 96 de unități și a remodelării a 177  de magazine. În plus, în aprilie, compania a lansat o aplicație de mobil care a generat 1,4 milioane de vizitatori și 1,2 milioane de tranzacții zilnice.

„În ultima parte a anului, numărul de unități vândute a scăzut. Inflația este o componentă din cifra de afaceri. (…) De asemenea, în business-ul Profi, aplicația  a avut un impact fantastic în ceea ce privește valoarea medie a tranzacției. Este mult peste o sesiune de shopping obișnuită pentru că achiziția este anticipată.  Partea de digital a avut o crește fantastică și lună de lună. Am pornit la 1 aprilie și am ajuns în septembrie la 1 milion de clienți. Am fost extrem de surprins și de penetrarea aplicației în mediul rural”, a declarat managerul într-o întâlnire cu jurnalitșii.

Cât despre 2023, Pacton se așteaptă ca business-ul să crească în continuare, pe fondul expansiunii și a remodelărilor, dar nu în aceeași măsură ca în 2022. „În ceea ce privește 2023 ne-am propus să continuăm creșterea cifrei de afaceri, dar mai lent pentru că 2022 a fost cumva ajutată de inflație”, a mai spus managerul, potrivit căruia compania va investi anul acesta aproximativ 500 de milioane de lei, ca și anul trecut, pentru inaugurarea și remodelarea a 250 de magazine.

Cât despre profitabilitate, managerul Profi spune că profitul operațional a crescut în 2022 vs 2021.

„Profi are o regulă, ca să arătăm eficiența muncii noastre trebuie să creștem armonios și să existe un raport între creșterea cifrei de afaceri și creșterea profitului operațional, acesta fiind cel care dictează nivelul de investiții pe care îl avem în anul următor. Reinvestim tot ce câștigăm operațional ca să continuăm și să susținem dezvoltarea. Anul acesta ne-am propus o investiție pe digital de două ori mai mare decât ce a fost în 2021 și în continuare mai mare pondere din banii investiți se vor dedica magazinelor”.

Magazine noi vs remodelări. Costurile cu finanțarea au crescut de cinci ori

Profi avea la finele anului trecut 1.641 de magazine (dintre care 1032 administrate de parteneri)  în 789 de localități, dintre care 96 unități noi și 177 remodelate anul trecut. Pentru anul acesta, obiectivul este să ajungă la 250 de magazine noi și remodelări, într-o proporție similară cu cea din anul anterior. În contextul în care costurile Profi cu finanțarea au crescut anul trecut de cinci ori, mixul trebuie să țină cont în primul rând de profitabilitate. „Costul nostru de dezvoltare este de cinci ori mai mare față de 2021. Comitetul Profi va judeca care este cea mai bună investiție dintre deschideri si remodelări”, a mai explicat Pacton potrivit căruia sunt și alte două costuri care au crescut mult anul trecut: energia și forța de muncă.

„Cele mai mari creșteri de costuri atât în 2022 cât și în 2023 sunt cele cu personalul și cu energia. În 2022, energia a avut o creștere mai puternică decât costul cu salariați. În 2023, fiind această plafonare temporară a tarifelor la energie, primul cost pe care il simțim la nivel de creștere este cel cu salariile. Este un challenge pentru că este un cost la care nu poți anticipa foarte multe soluții”, a mai declarat managerul.

Cum își reduce compania costurile cu energia

În ceea ce privește ținerea în frâu a costurilor cu energia, compania a montat încă de anul trecut panouri fotovoltaice pe 40 dintre magazinele sale. În plus, a implementat măsuri de eficiență energetică în unele dintre magazine, urmând să extindă procedurile care au funcționat la nivelul întregii rețele.

„Exista o anumită tendință de a folosi toate utilajele în același timp, dintr-un anumit raționament. Acum încercăm să liniarizăm cât putem pentru a scădea consumul. Controlăm și temperatura în magazin – avem un sistem de măsurare inteligent și ne planificăm activitatea având în vedere un consum optimizat. Este un proiect care a început anul trecut”, ne-a mai declarat managerul Profi.

„Pentru 100 de lei un angajat pe salarul minim pleacă imediat”

Cu peste 28.000 de angajați sub umbrela sa, Profi  este cel mai mare angajator privat din România. Iar retenția este mereu o provocare. „Rata de șomaj din România este una dintre cele mai mici din Europa. Piața de muncă necalificată este cea vânată de industrie, de țările din Europa Occidentală, de HoReCa și de retail. Este clar că decizia este la angajat. Este extrem de complicat să putem reduce semnificativ rata de personal. La un om care câștigă minimum pe economie și are 3-4 variante la fel de serioase, pentru 50 de lei (din partea altei companii n.red.) omul se duce acasă și vorbește. Pentru 100 de lei, decizia de a pleca este imediată”, mai explică Pacton care nu crede neapărat în eficiența caselor self service pentru a soluționa parțial nevoia de casieri.

Focus pe  plata prin aplicație. Self service-ul este deja depășit

„Self serviciul nu este o inovație. Este o soluție uzuală de mai bine de zece ani. Cred mult mai mult în plata prin aplicație. Clientul are deja o aplicație prin care va putea scana și plăti. Aici este, de fapt,  dovada încrederii. La noi partea de chek-out a existat și mai există în unele magazine, iar în unele situații se va vedea mai mult. Dar când judecăm o investiție, prefer să am o investiție foarte orientată spre viitor și care îmi dă o perspectivă de cinci ani de zile vs  o soluție  deja existentă unde nu am putere de inovație și care nu îmi va aduce satisfacție a clientului”, a răspuns managerul Profi care are soluția scan and pay prin aplicație pe agenda acestui an, dar nu este sigur că se va reuși implementarea ei.

„Anul acesta vom dezvolta mai mult partea de oferte personalizate. Nu știm dacă vom reuși partea de scan and pay”.

Logistică pentru 2.000 de magazine

Potrivit lui Pacton, 2023 va și un an al revizuirilor în zona de logistică, după doi ani consecutivi în care compania și-a extins capacitățile, ajungând la depozite ce pot deservi 2.000 de magazine în toată țara.

Anul trecut, PROFI și-a extins suprafața de depozitare din centrul logistic de la Ploiești cu 7.000 de mp, ajungând la aproximativ 52.000 de mp, iar în 2021 a preluat peste 50.000 de mp la Craiova. „2023 reprezintă un an în care nu ne extindem logistic,  dar pregătim logistica pentru viitor. Vom reanaliza și revizui fluxurile de marfă pe care le avem și vom analiza și pregăti necesarul de spațiu adițional.  Infrastructura noastră logistică este tânără și ne permite să acoperim până la 2.000 de magazine. Însă nu putem aștepta să atingem acest nivel. Toate clădirile noastre sunt construite pentru noi. De aceea,  trebuie pregătite din timp – trebuie să găsim parteneri care vor găsi terenul, vor realiza investiția și ne vor preda clădirea spre folosință”.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...