“România, în momentul ăsta, devine un jucător important în Uniunea Europeană. Noi suntem singurii producători de gaze din Uniune, și mai e Danemarca, dar cu foarte puțin. Devenim extrem de interesanți pentru ceilalți”, a spus Bădălău, proaspăt numit ministru al Economiei, la Antena 3.
Ministerul Economiei gestionează Transgaz, operatorului reţelei naţionale de transport al gazelor naturale.
Datele reale sunt, evident, altele.
România nu este singurul producător de gaze din UE, nici măcar primul, după nicio statistică.
Potrivit ultumului raport al British Petroleum, publicat la jumătatea anului trecut, în 2017 ţara noastră a extras 10,3 miliarde de metri cubi. Iar producţia din anul 2018 nu a a avut cum să crească astfel încât să ajungem noi primii.
Pe primul loc în UE a fost Marea Britanie, (41,9 miliarde de metri cubi) şi Olanda (36,6 miliarde de metri cubi). Este adevărat că acest clasament s-ar putea schimba dar trebuie să se întâmple multe lucruri până atunc: cînd se va extrage gazul din Marea Neabră, când Marea Britanie va părăsi oficial UE şi când Olanda va opri producţia unui câmp de pe teritoriul său.
Guvernul olandez a decis ca, până în anul 2030, să oprească, etapizat, toată producţia de gaze din zăcământul Groningen, unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din Europa, cu o producţie de peste 20 de miliarde de metri cubi (dublul producţiei totale a României).
Iar despre Marea Neagră se vorbeşte depre rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, dar încă nu s-a luat decizia finală de investiţie.
Gafa lui Bădălău pe această temă nu este singura făcută de un oficial al guvernului. În luna iunie, ministrul Energiei, Anton Anton, a spus că suntem al doilea producător de gaze din Europa, după Marea Britanie. Evident, o eroare, primul producător din Europa este Norvegia (123 de miliarde de metri cubi, în 2017).