EXCLUSIV Gafă incredibilă a statului român: Toate extragerile Loteriei fiscale sunt ilegale. Au înlocuit sutele cu unităţile

În Legea Loteriei fiscale scrie negru pe alb că prima cifră extrasă din urne este cifra unităţilor. Or, statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi Loteria Română a stabilit la fiecare dintre cele şase extrageri, în afara legii, că prima cifră extrasă este cea a sutelor. Astfel, la prima extragere din istorie, când s-a câştigat cu un bon de 6 lei, cei îndreptăţiţi să ia premiul erau cei cu bonuri în valoare de 600 de lei.
Ionut Tudorica
Vlad Popescu -
lun, 16 nov. 2015, 13:18
EXCLUSIV Gafă incredibilă a statului român: Toate extragerile Loteriei fiscale sunt ilegale. Au înlocuit sutele cu unităţile

Potrivit Ordinului ministrului Finanţelor Publice 417, din aprilie 2015, prima cifră extrasă din urnă pentru determinarea sumei de pe bonul câştigător este cifra unităţilor, apoi cifra zecilor şi apoi cifra sutelor.

Aveţi în facsimil prevederile Ordinului semnat de ministrul Eugen Orlando Teodorovici.

 

 

 

Or, la fiecare extragere, Ministerul Finanţelor a aprobat o extragere greşită, de fiecare dată prima cifră extrasă fiind cea a sutelor.

Aveţi mai jos un exemplu video cu o extragere aleasă la întâmplare.

 

Extragerea trebuia să fie simplă, întâi se stabilea ziua din care ar trebui să fie bonul, iar, apoi, suma de pe el. La prima extragere, cea în care a fost considerat câştigător un bon din 7 februarie, de 6 lei, 18.215 persoane au revendicat premiul. Astfel, din fondul maxim de câştiguri de 1 milion de lei s-a împărţit tuturor şi fiecare a primit în jur de 50 de lei. Potrivit legii, bonul câştigător ar fi fost unul cu valoarea de 600 de lei.

Video cu prima extragere aici

Speriaţi de numărul mare de câştigători şi de faptul că s-ar putea bagateliza Loteria fiscală, deşi fiecare câştigător s-a dus să-şi revendice premiul, responsabilii Ministerului Finanţelor au schimbat brusc regulile, prin Legea 166/2015, într-un mod curios, care a îngropat practic Loteria fiscală. Legea 166 nu a schimbat modul de extragere, deci extragerile ce i-au urmat au rămas ilegale. Astfel, după noile reguli, numărul maxim de câştigători a fost fixat la 100. Dacă numărul revendicărilor depăşeau 100, câştigătorii intrau într-o altă tombolă, anulând astfel senzaţia de câştig sigur, şi, o dată cu ea, succesul Loteriei fiscale. 

Ce se va întâmpla

Toate sumele câştigate până acum la Loteria bonurilor fiscale ar trebui astfel returnate, iar adevăraţii câştigători puşi în drepturi.

Pană în prezent au avut loc şase extrageri la Loteria fiscală, pe 13 aprilie, 28 iunie, pe 19 iulie, 16 august, 20 septembrie şi 18 octombrie. În 13 aprilie, concursul a avut peste 18.000 de premii a câte 54 de lei fiecare, după care regulile loteriei bonurilor fiscale au fost schimbate astfel încât, atunci când mai mult de 100 de persoane revendică premii, să aibă loc o a doua extragere pentru a determina maximum 100 de câştigători. Premiul de un milion de lei se împarte între cei 100 de câştigători.

Pentru extragerea din 28 iunie au fost stabiliţi, printr-o extragere suplimentară efectuată în 6 august, 100 de câştigători finali.
Pentru extragerea din 19 iulie au fost depuse, până la 12 august, doar patru cereri de revendicare. Dacă nu au mai existat revendicări dincolo de acestea şi au fost validate toate patru, premiul individual s-ar ridica la 250.000 de lei.

O situaţie similară pentru extragerea din 16 august. Doar 15 persoane au revendicat premii şi ar putea câştiga astfel aproximativ 66.000 de lei fiecare.

Nu am găsit informaţii despre numărul revendicărilor pentru extragerile din septembrie şi octombrie.

Lista bonurilor „câştigătoare”

13 aprile 6 lei 7 februarie

28 iunie 135 lei 23 mai

19 iulie 509 lei 1 iunie

16 august 364 lei 23 iulie

20 septebmrie 320 lei 5 august

18 octombrie 274 lei 16 septembrie


Ministerul Finanţelor: Toate extragerile organizate în cadrul Loteriei bonurilor fiscale au respectat prevederile legale în vigoare

Toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înfiinţare până în prezent, s-au desfăşurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfăşurării acestora, precum şi a principiului transparenţei procesului de selectare a bonurilor câştigătoare, iar o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuţie, precizează reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, într-un comunicat de presă.
Aceste precizări vin în urma informaţiilor apărute luni în mass media, conform cărora toate premiile de până acum la Loteria bonurilor au fost acordate greşit, deoarece numerele extrase, care compun valoarea bonului fiscal câştigător, au fost aranjate în ordinea inversă celei trecute în regulamentul loteriei bonurilor fiscale.

Potrivit reprezentanţilor MFP, la extragerea ocazională organizată în data de 13 aprilie a.c. în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv, Comisia pentru supravegherea efectuării extragerilor, formată din reprezentanţi Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi C.N. Loteria Română, s-a reunit la studioul TV al CN Loteria Română pentru a proceda, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, la cântărirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum şi la verificarea urnelor.

„În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăţi în rândul participanţilor, datorită faptului că în cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca şi ordinea de extragere din urne să fie în concordanţă cu modul de citire a rezultatului obţinut şi pentru a facilita receptarea corectă şi a evita confuzia în rândul participanţilor la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câştigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii MFP susţin că această măsură nu a afectat în niciun fel caracterul aleator al extragerii, „care în fapt reprezintă singura condiţie de fond a unei extrageri loteristice care garantează nevicierea rezultatului”.

Aceştia subliniază că decizia a fost făcută publică şi astfel, în cadrul extragerii televizate, transmise în direct şi în prezenţa reprezentanţilor mass-media, s-a precizat în mod transparent că prima cifră extrasă în cadrul celei de-a III-a etape este cea a sutelor, urmată de cea a zecilor, respectiv a unităţilor.

„Începând cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfăşurată în data de 28 iunie 2015, şi până în prezent, pentru stabilirea zilei şi sumei câştigătoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2015, precum şi cele ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor de punere în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului şi conţinutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum şi pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat şi completat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 755/2015”, se mai menţionează în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...