„În primele nouă luni, redevenţele petroliere au scăzut cu aproximativ 21%, influenţate în primul rând de scăderea preţului ţiţeiului, mai ales acea scădere masivă de aproape 60% din lunile martie, aprilie. Între timp lucrurile s-au mai reglat, ţiţeiul a trecut de 40 de dolari, deci să spunem că lucrurile sunt acceptabile. Pentru anul viitor ne aşteptăm la o scădere mai mare a redevenţelor chiar dacă preţul îşi revine pentru că vor scădea producţiile. Au fost întârzieri foarte mari în programele de explorare care vor fi reflectate în anii viitori de o întârziere a acestor obligaţii. Majoritatea celor care făceau explorare, din cauza întârzierilor în convocarea comisiilor care avizează, dau autorizaţii de mediu, acces la teren etc., şi-au amânat lucrările de seismică, programele sunt întârziate. Deci, 2020 va avea o influenţă şi un impact foarte mare în anii următori”, a spus Gal.
Acesta a adăugat că, la nivelul industriei de petrol şi gaze, declinul a fost „unul aproape normal”, influenţat pe de o parte de scăderea cererii din perioada stării de urgenţă, iar pe de alta de investiţiile realizate în ultimii 4-5 ani.
„2020 a fost un an atipic în care ne-am dat seama că suntem puţin departe de realitatea care ne înconjoară. A venit această pandemie, iar legile petrolului care sunt în vigoare din 2004, acordurile nu prevedeau nimic care să soluţioneze problemele aduse de această pandemie. A fost un an în care am învăţat nişte lucruri. Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să putem să reglementăm online, să creăm documentaţiile online pe acordurile petroliere. La nivelul anului 2020, pe primele nouă luni de zile, declinul în industrie a fost unul aproape de normal, dar influenţat de doi factori. Primul factor a fost o scădere a cererii, mai ales în perioada stării de urgenţă în lunile martie, aprilie, mai, când a scăzut consumul de hidrocarburi, benzină, motorină şi chiar gaze naturale. Al doilea factor care a „ajutat” menţinerea acestui declin au fost investiţiile din anii precedenţi, pentru că s-a investit masiv în industria de petrol în ultimii 4-5 ani. Acest lucru ne-a ajutat să menţinem în industrie un declin natural de 5-7%. Anul 2020 a adus pe lângă restricţii o reducere masivă a investiţiilor din industria Oil&Gas. Acest lucru se va reflecta în special în anii următori. Probabil că 2021 încă va fi un an în care va exista un echilibru, dar 2022, 2023 vor fi puternic afectaţi de această scădere dramatică a investiţiilor”, a explicat şeful ANRM.
În viziunea directorului general al ANRM, în decursul anului viitor este nevoie de amendare a trei legi importante care reglementează, la acest moment, activitatea din industria Oil&Gas.
„În 2021 există necesitatea de amendare a celor trei legi importante care statuează activitatea de Oil&Gas. Prima este Legea petrolului care are 16-17 ani de când a intrat în vigoare, o perioadă foarte mare. Între timp, am devenit membri ai Uniunii Europene, s-au schimbat foarte mult lucrurile şi trebuie să schimbăm şi noi legea. Să o modernizăm, să o aducem la un nivel acceptabil pentru toată lumea. Apoi, este Legea Offshore. Aşteptăm alegerile şi toată lumea promite că vor veni şi vor amenda legea în aşa fel încât toată lumea să fie mulţumită şi să înceapă investiţiile în Marea Neagră. Legea 165 – legea siguranţei operaţionale petroliere va trebui şi ea amendată. Sunt multe probleme şi am constatat în ultimul an că se suprapun anumite atribuţii între ANRM şi Autoritatea de reglementare offshore”, a afirmat Sorin Gal.
Reprezentanţi ai autorităţilor şi asociaţiilor din industria de petrol şi gaze din România participă, miercuri, la o conferinţă de specialitate, organizată de Energynomics, în care se dezbat soluţiile pe care le au la îndemână companiile ce activează în acest domeniu pentru dezvoltare.