„Casa de modă a folosit imaginea capodoperei conservate în muzeul nostru (…) pentru a realiza mai multe articole vestimentare, ale căror fotografii au fost publicate pe site-ul ei şi pe reţelele de socializare”, au explicat reprezentanţii galeriei florentine într-un comunicat.
Ei au însoţit comunicatul lor de presă cu mai multe capturi de ecran preluate de pe site-ul şi contul de Instagram al celebrei case de modă pariziene, în care sunt prezentate articolele vestimentare vizate de acest proces. Printre ele se află o eşarfă comercializată cu 150 de euro şi intitulată „Naşterea lui Venus”, pe care a fost reprodusă imaginea din tabloul renascentist – cea a zeiţei Venus ieşind din apă şi acoperindu-şi goliciunea cu părul ei lung şi blond.
Casa Gaultier „a făcut acest lucru fără să ceară permisiunea (…) şi fără să plătească drepturile aferente, aşa cum este prevăzut expres în lege”, au denunţat reprezentanţii Galeriei Uffizi, care afirmă că i-au cerut casei pariziene să retragă de pe piaţă articolele vestimentare în chestiune sau să contacteze muzeul florentin pentru a încheia un acord comercial.
„Scrisoarea adresată în aprilie lui Jean Paul Gaultier a fost ignorată”, au precizat reprezentanţii galeriei italiene, care au anunţat că au deschis din acest motiv „o acţiune judiciară ce prevede pe lângă retragerea de la vânzare a articolelor ‘ilegitime’ şi o cerere privind acordarea unor despăgubiri”.
Galeria Uffizi din Florenţa, deschisă pentru publicul larg încă din 1765, expune pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi capodopere ale picturii italiene, mai ales unele semnate de cei mai mari pictori ai Renaşterii: pe lângă tablouri pictate de Sandro Botticelli, vizitatorii pot să admire şi opere de artă realizate de Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Caravaggio şi Tiţian.
Sandro Botticelli (1445-1510) este unul dintre pictorii cei mai importanţi ai Renaşterii italiene. Operele sale cele mai cunoscute, expuse la Galeria Uffizi din Florenţa, sunt „Naşterea lui Venus” şi „La Primavera” („Primăvara”).