Trenurile de la Constanța vor opri în Gara Băneasa, pentru a dregreva Gara de Nord – propunere proiectant

Proiectantul Complexului Feroviar București propune ca trenurile care vin de la Constanța să se oprească la Băneasa, pentru a reduce circulația din Gara de Nord. În acest sens, la Băneasa ar urma să fie dezvoltată stația și să fie construită o clădire nouă.
Anemona Andone - joi, 18 iul. 2024, 22:37
Trenurile de la Constanța vor opri în Gara Băneasa, pentru a dregreva Gara de Nord - propunere proiectant

baneasa

În cadrul lucrărilor pentru pachetul 2, proiectantul Complexului Feroviar București a identificat ca problemă „lipsa unei stații de călători care să preia din traficul stației București Nord”.

Pentru rezolvarea acestei probleme, proiectantul propune „dezvoltarea stației București Băneasa prin extinderea acesteia pe partea opusă clădirii de călători (stație cu 9 linii + linii de tragere și remizare) și realizarea unei clădiri noi de călători”.

Prin aceste măsuri, va crește capacitatea de primire-expediere și garare în stația București Băneasa iar prin posibilitatea remizării locomotivelor se va putea face schimbul personalului de tren în București Băneasa și asigurarea de locomotive tampon pentru eventuale înlocuiri ale locomotivelor defecte.

De asemenea, va crește calitatea serviciilor oferite călătorilor prin noua clădire de călători, potrivit proiectantului.

gara baneasa

Comentând propunerile din studiul de fezabilitate pentru Complexul Feroviar București, un pasionat de infrastructură sumarizează că „trenurile de călători de la Constanța se vor termina la Băneasa, care va fi o stație mult mai mare, cu clădire nouă”.

Băneasa, gara principală pe relația est – vest?

Pasionatul de infrastructură mai propune pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API) ca și alte trenuri să ocolească Gara de Nord. „După părerea mea, dacă se face asta, și tot bucureșteanul va ști că trenul de Constanța pleacă de la Băneasa (puțini știu acum că acolo e gară), ar trebui ca toate trenurile spre Constanța (dinspre Ploiesti, Craiova) să nu mai intre în Gara de Nord (economisind spre 30 de minute) si să fie transformată Băneasa în gara principală, cel putin pe axa est – vest si est – nord”, scrie utilizatorul PUM.

De altfel, operatorul privat Regio Călători evită Gara de Nord în cazul trenului Brașov – Mangalia, în Capitală staționând câteva minute la Băneasa.

CFR S.A. a semnat în aprilie 2022 contractul de ,,Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea liniilor și instalațiilor din Complexul Feroviar București” cu asocierea ISPCF – Baicons Impex. Valoarea contractului este de circa 20 de milioane de lei, iar durata inițială a acestuia era de 21 de luni.

CFR SA a lansat în iulie 2021 licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar modernizării liniilor și instalațiilor din Complexul Feroviar București (605,7 km), inclusiv a Inelului Feroviar București (316 km).

Obiectivul principal al lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare aferente Complexului Feroviar București este creşterea atractivităţii/competitivităţii transportului feroviar, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru călători şi pentru marfă, concomitent cu îmbunătăţirea siguranţei în exploatare. O atenție deosebită se va acorda Complexului Feroviar București Nord, care deservește cea mai mare parte a traficului feroviar actual.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...