Gara de Nord intră în pământ. Tuneluri spre celelalte gări din Bucureşti

28 11. 2011

Guvernul României împreună cu cel al Belgiei au semnat un memorandum de înţelegere prin care se urmăreşte modernizarea infrastructurii feroviare a Bucureştiului, inclusiv prin coborârea Gării de Nord în subteran, scrie MONEY.RO.

Parteneriatul dintre cele două state va fi de tipul public-public şi va viza, printre altele,  realizarea infrastructurii feroviare de la Chitila la Gara Progresul şi legătura prin tunel cu Gara de Sud şi Gara Obor pentru a transforma Gara de Nord dintr-o staţie capăt de linie într-o staţie de conexiune.

Ministerul Transporturilor din Regatul Belgiei are o experienţă majoră în dezvoltarea şi coordonarea lucrărilor de infrastructură feroviară, în conformitate cu standardele UE şi este dispus să împărtăşească experienţa sa în vederea modernizării, reabilitării şi extinderii infrastructurii feroviare în zona Bucureştiului, inclusiv Complexul Gara de Nord, cea mai importantă staţie de cale ferată de pe sectorul românesc al Coridoarelor Pan-Europene de Transport Feroviar nr. IV şi IX; şi de a extinde ulterior o astfel de cooperare pentru alte proiecte similare de infrastructură„, se arată în actul citat.

Memorandumul se poate schimba, în scris, în orice moment şi poate fi denunţat prin canale diplomatice.

Gara de Nord a fost construită după modelul Gării Centrale din Bruxelles care a trecut, de curând, printr-un proces de modernizare.

În trecut, s-au avansat mai mai multe planuri de modernizare a Gării. Printre altele, se dorea mutarea ei în locul Gării Basarab şi construcţia unei parcări pe actualul amplasament.