Dezvoltatorul GARBE a intrat recent pe piața din România, care a devenit și mai atractivă odată cu promisiunea de a intra în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
Economica.net a adresat mai multe întrebări dezvoltatorului despre planurile în România și ne-a transmis că România era un pas logic după extinderea pe piețe din Polonia, Republica Cehă și Slovacia.
„Europa de Est oferă, în general, un potențial serios ca locații de producție și logistice. Piața românească are fundamente atractive și după piețele din Polonia, Republica Cehă și Slovacia, este următorul pas logic. România are acces excelent la infrastructură, condiții economice stabile, energie la prețuri scăzute, iar spațiul Schengen este cheia succesului în industria noastră, așa că da, asta joacă un rol important”, a declarat pentru Economica.net Martin Polák, Managing Director la GARBE Industrial Real Estate pentru Europa Centrală și de Est.
Compania Bucureștiul pare să fie atractiv pentru GARBE, acolo unde se află aproape jumătate din spațiile logistice moderne din România, iar abordarea este una oportunistă.
„Avem o abordare mai degrabă oportunistă și strategia noastră de investiții nu ia în considerare volumele în euro sau metri pătrați. Bucureștiul este, desigur, cea mai atractivă sub-piață, la fel ca orice capitală din piețe mai mici. România este o altă piață importantă pentru noi, unde vedem în ansamblu un potențial mare de dezvoltare a sectorului industrial”, ne-a mai declarat Martin Polák.
Cu un stoc de spații industriale și logistice de 7,5 milioane mp, estimat să atingă 8 milioane mp la sfârșitul anului 2025, România este a treia cea mai mare piață din CEE, după Polonia (30 milioane mp) și Cehia (11 milioane mp).
Bucureștiul este cea mai mare sub-piață, acolo unde stocul de spații logistice și industriale este de aproape 3,5 milioane de mp, urmat fiind de Timișoara, cu peste 762.000 de mp, Ploiești cu 467.000 mp și Brașov cu 450.000 de mp, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox.