Gartner definește un vehicul cu funcționalitate de conducere autonomă ca un vehicul capabil să ofere o automatizare la nivel 3 și peste. Prognoza Gartner acoperă vehicule autonome care sunt echipate cu hardware (tehnologii și senzori în vehicul, precum lidar, radare și camere) care pot merge fără supraveghere umană (nivelurile 3, 4 și 5).
Gartner: Nu avem vehicule autonome la scară largă din cauza lipsei de reglementări şi a costului senzorilor
Cum era de aşteptat, creșterea va veni cu preponderență din America de Nord, China și Europa de Vest, deoarece țările din aceste regiuni sunt primele care introduc reglementări în privința tehnologiei de conducere autonomă.
Estimările Gartner se referă la adiţiile nete de vehicule în piaţă şi nu reprezintă vânzări fizice de maşini, ci mai degrabă demonstrează schimbarea netă in vehiculele care sunt pregătite să fie autonome.
„Nu există vehicule autonome avansate în afara etapei de cercetare și dezvoltare care operează pe drumurile lumii”, a declarat Jonathan Davenport, analistul principal de cercetare la Gartner. „În prezent, există vehicule cu capacități autonome limitate, dar totuși se bazează pe supravegherea unui șofer uman. Cu toate acestea, multe dintre aceste vehicule au hardware, inclusiv camere, radar și, în unele cazuri, senzori, care ar putea susține o autonomie deplină. Cu o actualizare de software, aceste vehicule ar putea începe să funcționeze la niveluri mai ridicate de autonomie, motiv pentru care le clasificăm drept „pregătite pentru autonomie””.
Citeşte şi: Super camionul viitorului, prezentat de americanii de la Ford: F-Vision Future Truck
Numărul de vehicule echipate cu hardware care ar putea permite conducerea autonomă fără supraveghere umană în segmentul consumatorilor va atinge 325.682 de maşini în 2020, în timp ce segmentul comercial va înregistra doar 10.590.
Lipsa reglementărilor inhibă dezvoltarea vehiculelor autonome
Astăzi, nu există state care să aibă reglementări active pentru a permite funcționarea legală a vehiculelor autonome pregătite pentru producție, ceea ce reprezintă un obstacol major în dezvoltarea și utilizarea acestora.
„Companiile nu vor dezvolta vehicule autonome până nu va fi clar că pot funcționa legal fără supraveghere umană, deoarece producătorii auto sunt responsabili pentru acțiunile vehiculului în timpul funcționării autonome”, a spus Davenport. „Pe măsură ce vom vedea mai multe reglementări standardizate în ceea ce privește utilizarea vehiculelor autonome, producția și desfășurarea vor crește rapid, deși poate trece un număr de ani înainte ca acest lucru să se întâmple.”
Costul senzorilor, un factor limitativ
Până în 2026, costul senzorilor necesari pentru o bună funcționalitate a maşinilor autonomă va fi cu aproximativ 25% mai mic decât în 2020. Chiar și cu o astfel de scădere a preţului, aceste tablouri de senzori vor avea în continuare costuri prohibitiv de mari. Aceasta înseamnă că, în următorul deceniu, funcționalitatea autonomă avansată va fi disponibilă numai pentru vehiculele premium și vehiculele vândute către flotele de servicii de mobilitate.
„Robo-taxiuri de cercetare și dezvoltare cu capacități avansate de auto-conducere costă până la 300.000 de dolari sau chiar 400.000 de dolari fiecare”, a explicat analistul. „Dispozitivele sofisticate lidar (Light Detection and Ranging), care sunt un tip de senzor necesar pentru aceste vehicule autonome avansate, pot costa de 75.000 de dolari în sus pe unitate, ceea ce este mai mult decât dublul prețului unui automobil pentru un consumator mediu. Acest lucru face ca tehnologia vehiculelor la nivel înalt să nu fie la îndemâna pieței, cel puțin deocamdată”.
Percepția publică privind siguranța va determina creșterea
Problemele privind siguranța predării vehiculului din mâna omului reprezintă un impediment substanțial pentru adoptarea pe scară largă a vehiculelor autonome. În prezent, algoritmii de percepție a vehiculelor autonome sunt încă mai puțin capabili decât șoferii umani.
„S-a făcut o investiție masivă în dezvoltarea sistemelor autonome de percepție a vehiculelor, peste 50 de companii urmând să dezvolte un sistem care este considerat suficient de sigur pentru utilizarea comercială”, a spus Davenport.
Gartner prezice că va dura până în 2025 înainte ca aceste sisteme să demonstreze capacități care sunt mai bune decât șoferii umani.
Pentru a accelera această inovație, companiile tehnologice folosesc software de simulare alimentat de inteligenţă artificială pentru a înțelege modul în care vehiculele ar putea trata diferite situații. Acest lucru permite companiilor să genereze în ore mii de kilometri de date despre testarea vehiculului în ore. Testarea fizică ar putea dura săptămâni pentru celaşi număr de kilometri.
„Una dintre cele mai mari provocări pentru industrie va fi aceea de a determina când vehiculele autonome sunt suficient de sigure pentru utilizarea rutieră”, a spus Michael Ramsey, analist director principal la Gartner. „Este dificil să creezi teste de siguranță care să surprindă răspunsurile vehiculelor într-o gamă exhaustivă de circumstanțe. Nu va fi suficient ca un vehicul autonom să fie doar un pic mai bun la conducere decât un om. Din perspectivă psihologică, aceste vehicule vor trebui să aibă substanțial mai puține accidente pentru a putea fi de încredere”.