Gaură de 82 de milioane de euro la Tnuva. Mulţi dintre creditori nu îşi vor mai vedea banii

Valoarea bunurilor lăsate de producătorul israelian de lactate Tnuva în urma retragerii de pe piaţa locală  este mult mai mică faţă de datoriile pe care aceasta le-a acumulat cât timp a operat în România. Diferenţa este de aproximativ 82 de milioane de euro, astfel că mulţi dintre creditori nu îşi vor mai recupera niciodată banii. 
Alina Stanciu - mar, 19 iun. 2012, 21:09
Gaură de 82 de milioane de euro la Tnuva. Mulţi dintre creditori nu îşi vor mai vedea banii

Fabrica din  Popeşti-Leordeni  a producătorului israelian de lactate Tnuva a fost evaluată la aproximativ 13,2 milioane de euro, fără TVA. La această sumă se adaugă alţi 330.000 de euro fără TVA, pe care lichidatorul judiciar i-ar putea recupera în urma comercializării unui teren intravilan din judeţul Călăraşi, aflat în proprietatea SC TRD  Tnuva România Dairies SRL. În total, este vorba despre cel puţin 13,5 milioane de euro. Creditorii au însă de recuperat, conform unei liste preliminare, în jur de 94,4 milioane de euro. „Am intrat în linie dreaptă cu vânzarea activelor societăţii TRD Tnuva România (cea care operează fabrica de lactate Tnuva n.red). Am realizat raportul de evaluare pe care îl vom prezenta pe 21 iunie Comitetului Creditorilor. Până la finele lunii, valorile din evaluare vor fi supuse deciziei Adunării Generale a Creditorilor, care va hotărî şi modalitatea în care vom valorifica activele”, a declarat pentru ECONOMICA.NET,  Roberto Mitruţă, managing partner la Capital Insol, lichidatorul judiciar al Tnuva. 

Cine sunt păgubiţii

Conform tabelului preliminar al creanţelor, la masa credală a debitorului TRD Tnuva România s-au înscris peste 120 de creditori. Cel mai mare din punct de vedere al sumelor pe care ar trebui să le recupereze  este Tnuva România Israel Ltd (asociat), care are de recuperat 81,4% din valoare, dar care, potrivit reglementărilor în vigoare, nu va primi niciun ban în cazul în care suma obţinută din vânzarea activelor este mai mică decât suma pe care trebuie să o recupereze creditorii. Urmează trei instituţii bancare, BRD cu 8,68%, National Bank of Greece cu 2,54% şi Baca Românească cu 3,04% din total creanţe, numai că, doar o parte dintre aceste datorii sunt garantate. Este vorba despre 5,26% din creanţe în cazul BRD, de 1,54% în cazul Bank of Greece şi de 1,84% în cazul Banca Românească. „Este foarte posibil ca nici băncile să nu îşi recupereze toţi banii. În medie, din suma totală pe care o au de recuperat, au garantat în jur de 80%. Singurii care îşi vor lua integral banii sunt salariaţii.

Din ce rămâne (după ce se scad drepturile salariaţilor şi creanţele garantate ale băncilor n.red) se va împărţi la restul de creditori, proporţional cu ponderea pe care o deţin din total creanţă. Firma din Isael nu va lua niciun ban”, ne-a mai explicat Mitruţă.

Cu datoriile către stat la zi


Chiar dacă nu au vândut încă activele societăţii, administratorul judiciar al TRD Tnuva a reuşit însă să obţină venituri din exploatarea fabricii de la Popeşti Leordeni. De asemenea, au recuperat creanţele pe care TRD trebuia să le încaseze de la diverşi clienţi. Astfel, la finele lunii mai compania încasase în jur de 2,4 milioane de lei. „Am reuşit să achităm datoriile către bugetul de stat şi să plătim salariile curente. Au mai rămas în jur de 860.000 de lei pe care îi vom distribui creditorilor garantaţi ( cele 3 bănci creditoare n.red”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET oficialul Capital Insol.

Ferma Tnuva, încă funcţională

Potrivit reprezentantului Capital Insol,  ferma Tnuva de la Adunaţii Copăceni (deţinută de societatea TRM Tnuva România Milk SRL) încă funcţionează, producţia fiind de aproximativ 10-12.000 de litri de lapte pe zi. „unt 1.100 de capete de vite, dintre care în jur de 600 sunt direct producătoare de lapte”, a mai declarat Mitruţă. De altfel, ferma a început să fie profitabilă, imediat după plecarea israelienilor din România, după cum povesteşte unul dintre foşti directori ai Tnuva. 

Pentru TRM nu s-a făcut încă evaluarea, din cauza unor litigii în instanţă. Desemnarea evaluatorului se va face după data de 19 iunie, când va avea loc un nou termen la Tribunalul Ilfov.   

Tnuva a intrat în România în 2005 şi de atunci a investit pe plan local  aproximativ 60 milioane euro. În 2010, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, compania acumulase datorii de aproximativ 426 milioane de lei. Firma a avut în 2010 o cifră de afaceri de 71,8 milioane de lei (17 milioane de euro) şi pierderi nete de 64 de milioane de lei (15 milioane de euro). Compania a intrat în faliment la începutul acestui an.

   

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al categoriei I pentru jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 cu 100.000 de......
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ...