Gaz natural comprimat în rezervor, în loc de benzină sau motorină? Care sunt economiile şi avantajele

Gazul natural comprimat este un combustibil alternativ mai puţin folosit în România dar destul de utilizat în Europa, mai ales în transportul public. Ce avantaje ar aduce folosirea lui în locul combustibililor tradiţionali.
Mihai Nicuţ - mie, 05 sept. 2018, 18:43
Gaz natural comprimat în rezervor, în loc de benzină sau motorină? Care sunt economiile şi avantajele

Conversia autovehiculelor care funcţionează cu benzină şi motorină pentru a putea funcţiona cu gaz natural comprimat (GNC) costă circa 900 de euro, şi poate fi realizată atât în faza de producţie, cât şi ulterior, se arată într-un material informativ al Engie, companie care dezvoltă astfel de soluţii şi care a deschis în vară prima staţie de GNC pentru autovehicule din Bucureşti.

Odată conversia făcută, cei de la Engie spun că proprietarul mijlocului de transport va face o economie substantială la combustibil. Astfel, pentru un autoturism, câştigul ar fi de 36%, dat fiind că, în varianta clasică, pentru 100 de kilometri carburantul ar costa 47 de lei, iar în varianta cu GNC costul ar scădea până la 30 de lei.

La o autoutilitară, costul scade de la 85 de lei la 53 de lei, iar pentru un autocamion (TIR), el scade de la 195 la 120 de lei. Pentru autobuze, adică mijloacele de transport în cazul în care este solosit la scară mai largă GNC drept combustibil alternativ, costul cu carburantul scade de la 250 de lei pentru 100 km parcurşi, în varianta clasică, la 155 de lei, în varianta cu GNC. Aşadar o economie de circa 30%.

Dincolo de economia la km parcurşi, ar exista şi alte avantaje.

„În contextul unei preocupări tot mai accentuate de a proteja mediul și de a reduce noxele generate de transportul rutier, gazul natural comprimat pentru vehicule reprezintă o soluție optimă pentru transport, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice” spun cei de la Engie.

Din punct de vedere al mediului, arderea GNC în motoare emite cu până la 30% mai puţin dioxic de carbon în cazul autoutilitarelor mici şi cu până la 20% mai puţin în cazul autobuzelor şi autocamioanelor, comparativ cu motoarele cu combustibili clasici. Cantitatea de emisii de oxizi de azot (NOx) este la 70% mai redusă decât standardele europene aplicabile camioanelor şi autoutilitarelor, iar nivelul de zgomot scade la jumătate.

Din punct de vedere al siguranţei, GNC este mai puţin inflamabil, este mai uşor decât aerul, deci se disipează rapid în caz de scurgere accidentală, iar rezervoarele de GNC rezistă la impact sever, spun cei de la Engie. Dincolo de economiile de carburant, GNC ar asigura şi o fiabilitate mai mare a autovehiculului: durata de viaţă a motorului creşte cu 80.000 km, iar costurile de întreţinere sunt mai mici.

Engie are o experienţă notabilă în utilizarea acestui tip de combustibil alternativ. Potrivit propriilor date, în 1998 compania franceză a alimentat cu GNC primele autobuze destinate transportului public, iar acum o flotă de 2.600 de autobuze din Europa foloseşte gazul şi infrastructura Engie. La nivel continental, compania are o reţea de 140 de staţii de încărcare cu GNC pentru autovehicule.

Compania franceză a deschis în iulie prima staţie de alimentare cu gaz natural comprimat pentru autovehicule din Bucureşti, în sectorul 6, pe bulevardul Preciziei.

Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene în rândul cărora se detaşează Italia, unde sunt în circulaţie aproximativ 1.000.000 vehicule care utilizează acest tip de combustibil. România este una dintre puținele țări din Europa în care tehnologia gazului natural comprimat pentru vehicule nu a fost implementată încă la o scară largă, dar care, date fiind gradul de maturitate al soluţiei şi eficienţa ei, prezintă un potenţial de dezvoltare în special pentru companiile care deţin flote de vehicule importante, spun cei de la Engie.

Grupul Engie (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Engie Romania este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Engie  Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate.

Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,7 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 19.400 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.700 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...