Gaze de şist: Etanşeitatea inadecvată a puţurilor poate cauza contaminarea apei
Până acum, în cazul a numeroase exploatări a gazelor de şist din SUA, se considera că principalul motiv al contaminării apei potabile era însăşi tehnologia fracturării hidraulice.
Totuşi, studiul publicat luni de Academia americană de ştiinţe arată că după analizarea a peste 100 de puţuri din Pennsylvania şi Texas cercetătorii au ajuns la concluzia că gazul natural responsabil pentru contaminarea apei provine din defecţiunile înregistrate la turnarea cimentului folosit la puţuri sau din izolarea greşită a puţurilor forate pentru extragerea metanului, după cum a explicat Thomas Darrah, profesor de geologie la Universitatea Ohio şi autor al studiului.
”Aceste rezultate par să excludă posibilitatea ca metanul infiltrat care ar polua pânza de apă subterană să fie rezultatul forării orizontale folosite în fracturarea hidraulică, aşa cum susţin unii”, a adăugat Avener Vengosh, profesor de geochimie la Universitatea Duke din statul Carolina du Nord, coautor al studiului.
Potrivit profesorului Darrah, ”vestea bună este că majoritatea problemelor de etanşeitate pot fi evitate prin ameliorarea construcţiei” puţurilor, printr-o mai bună aplicare a reglementărilor existente.
Dintre cele 113 puţuri analizate în Pennsylvania şi 20 în Texas, opt prezentau probleme de etanşeitate, dar niciuna dintre aceste probleme nu era legată de tehnologia fracturării hidraulice.