Gaze de şist: Polonia vrea să deschidă 50 de noi puţuri de explorare în fiecare an şi trece la exploatare

Polonia are deja 65 de puţuri de gaze de şist, mai mult decât oricare altă ţară din UE. Are în plan să deschidă 50 de noi puţuri în fiecare an, dar „se concentrează acum pe trecerea la exploatarea acestor resurse, scrie Euractiv. În România şi numai explorarea gazelor de şist este un subiect controversat.
Economica.net - vin, 12 sept. 2014, 21:03
Gaze de şist: Polonia vrea să deschidă 50 de noi puţuri de explorare în fiecare an şi trece la exploatare

Nu mai puţin de 16 companii petroliere au obţinut dreptul de explorare în 72 de perimetre concesionate de autorităţile poloneze. Printre companiile respective se numără şi Chevron, singura companie angajată în explorări controversate în România.

Polonia are deja 65 de puţuri de gaze de şist şi are în plan să deschidă 50 de noi puţuri în fiecare an, dar „se concentrează acum pe trecerea la exploatarea acestor resurse, scrie Euractiv.

Autorităţile poloneze spun că, expansiunea explorărilor nu va însemna o scădere a atenţiei date recomandărilor Comisiei Europene privind protecţia mediului şi susţin că la niciuna din cele 65 de explorări nu au fost înregistrate indicii de poluare sau contaminare a solului.

Polonia a modificat legile geologice şi de minerit pentru a include recomandările UE.

Şi în România O comisie interministerială lucrează la un nou pachet legislativ în domeniul petrolier, care ar putea include redevenţe diferite în funcţie de zăcămintele de hidrocarburi, dar şi un sistem separat pentru gazele de şist.

Autorităţile poloneze spun că nu există standarde care să se potrivească tuturor cazurilor înregistrate în perimetrele de gaze de şist şi presează CE să elaboreze un raport privind orice implicaţie cunsocută asupra mediului. Raportul va fi gata la începutul lui 2015.

Sondajele spun că 73% dintre polonezi sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist, după mai multe campani de informare publică. Astfel că Polonia cere CE să nu impună poveri „ne-necasare” companiilor petroliere.

O mare parte din teritoriul Poloniei, incluzând şi regiunea capitalei Varşovia, este susceptibilă de a adăposti rezerve comerciale de gaze de şist.

 

 

În România nu s-a făcut nici o campanie de informare publică privind gazele de şist, iar specialiştii autohtoni nu au puncte de vedere convergente privind pericolul pentru mediu al explorării acestor resurse.

Compania americană Chevron a reuşit să înceapă explorarea într-unul din perimetrele din judeţul Vaslui, dar numai sub protecţia jandarmilor. Chevron a obţinut concesiunea în câteva perimetre din judeţele  Vaslui şi Bîrlad şi din Dobrogea (la Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti).

Exploatarea gezelor de şist se face prin metoda fracturării hidraulice, care presupune folosirea unor volume uriaşe de amestec sub presiune de apă, nicip şi substanţe chimice. Ecologiştii acuză că această metodă pun în pericol mediul şi mai ales pânzele de apă freatică. 

O iniţiativă legislativă care ar fi interzis metoda a fost, totuşi, respinsă în Senatul României.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...