În 2025, jumătate din producția de gaze a României va veni din Marea Neagră– prognoză Transgaz

În ultimul sa ediție, Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale pentru perioada 2020-2030, elaborat de Transgaz, conține și evoluția prognozată a producției de gaze din Marea Neagră.
Mihai Nicuţ - lun, 16 nov. 2020, 19:38
În 2025, jumătate din producția de gaze a României va veni din Marea Neagră– prognoză Transgaz

Ultima ediție a planului conține prognozele pentru fiecare dintre cele două perimetre care urmează să fie dezvoltate în Marea Neagră: Midia, care va fi cu siguranță exploatat de Black Sea Oil and Gas (BSOG), și Neptun Deep care va, potențial, exploatat de Petrom și Romgaz, în cazul în care compania de stat va reuși să preia participația pe care Exxon dorește să o vândă în perimetru.

Coriborînd datele, observăm că, la orizontul anului 2025, când se estimează că vor începe livrările de gaze la capacitate din perimetrul Neptun, producția de gaze “noi” din Marea Neagră românească va fi aproape egală cu ce se extrage acum din perimetrele de uscat. În acel an, producția estimată totală a celor două zăcăminte offshore va fi de 72,6 TWh de gaze naturale, în condițiile în care producția totală estimată este de 148,6 TWh (onshore și offshore).

Neptun Deep

Transgaz estimează că producția zăcământului offshore Neprun Deep, cea mai promițătoare descoperire din zona offshore, va începe în anul 2024, în concordanță cu așteptările autorităților, care au anunțat că gazele din acest perimetru vor începe să fie extrase “înainte de 2025”. Vedeți mai jos graficul estimat de producție al zăcământului Neptun:

 

Producția din Neptun Deep depinde de mai mulțu factori. Primul este mult așteptata modificare a legii offshore care, în forma actuală, nu susține adoptarea unei decizii finale de investiții din partea companiilor petroliere, din cauza taxării mai ales. Guvernul a anunțat deja că, după discuțiile cu companiile petroliere, a elaborat un nou draft al legii offshore, care va fi supus aprobării Parlamenului după alegeri. Al doilea ține de succesul demersului Romgaz de a prelua participația Exxon, pe care americanii au anunțat că vor să o vândă. Potrivit estimărilor din piață, compania de stat ar urma să plătească între 750 de milioane și un miliard de euro, după care Romgaz ar trebui să își asume, cot la cot cu Petrom investițiile până se va extrage gazul, și se vorbește despre sume cuprinse între 1,5 și 1,9 miliarde de euro, doar partea Romgaz. Rezervele estimate ajung la 84 de miliarde de metri cubi.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia  

Singura companie care a luat deja decizia finală de investiție pentru exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră este BSOG.  “Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 36% și estimăm că vom începe producţia de gaze la sfârşitul anului 2021” spunea Mark Beacom, CEO al BSOG, la jumătatea lui sepembrie. Câteva zile mai târziu, se demarau lucrările la conducta submarină care să lege cîmpurile offshore de țărm, în prezența oficialităților.

Proiectul de dezvoltare a perimetrului Midia derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Ar fi  primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre care va fi construit după anul 1989. Iată graficul estimat de producție al acestui zăcământ:

 

Odată gazul adus la țărm, el trebuie și pus pe piață, ceea ce înseamnă că, în primul rând trebuie creată infrastructura pentru ca gazele naturale să intre în sistemul national de transport, iar aceasta este treaba Transgaz. Compania trebuie să construiască o conductă de circa 308 km, între țărmul Mării Negre (Tuzla) și Podișor, în apropierea Bucureștiului, care, de asemenea, se va intersecta cu actuala conductă de tranzit T1, care străbate Dobrogea de la Nord la Sud. Decizia finală de investiții ar fi trebuit să fie luată de Transgaz în acest an, iar gazoductul ar urma să fie terminat în 2022. Valoarea investiției este de 371 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele 12 luni, în timp ce 44,8% consideră că aceasta va rămâne neschimbată,......
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Autostrada Bucureștiului A0: Prima zonă cu asfalt de uzură pe lotul 3 Nord, al chinezilor
Antreprenorul China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a început lucrările de așternere a stratului de ...
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International ...