Bodea, Adrem: “Când consumul de energie va ajunge la 50% din regenerabil, lucrurile se vor calma puternic. Gazul rămâne o oportunitate pentru noi, exploatarea din Marea Neagră nu are niciun risc comercial”

Temerile privind viitorul gazului în România sunt nefondate, vom avea nevoie de el încă cel puțin 20 de ani, iar faptul că România va fi un poducătpr mare îi va conferi un avantaj de negociere. Avântul regenerabilelor se va opri atunci când el va ajunge la 50% din consum. Acestea sunt câteva dintre părerile lui Corneliu Bodea, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români din energie, fondator al grupului Adrem, care a aniversat recent 30 de ani de activitate, pe care ni le-a împărtășit în cadrul unei discuții.
Mihai Nicuţ - Dum, 28 mai 2023, 21:57
Bodea, Adrem: “Când consumul de energie va ajunge la 50% din regenerabil, lucrurile se vor calma puternic. Gazul rămâne o oportunitate pentru noi, exploatarea din Marea Neagră nu are niciun risc comercial”

Pe fondul dezbaterilor din ultima vreme, referitoare la creșterea și mai accelerată a regenerabilului – politică dorită de Bruxelles, cu dorința de a limita consumul de gaze, inclusiv pentru încălzirea rezidențială – politică dorită tot de Bruxelles, se pune întebarea dacă utilizarea gazelor și, implicit sunele  uriașe cheltuite pentru orice infrastructură conexă, de la conducte la centrale electrice, nu vor fi o investiție perdantă. Iar România va deveni, după extracția primelor gaze din perimterul offshore Neptun Deep, cel mai mare producător de gaze din UE , pe fondul închiderii previzibile, și anunțate de altfel, a câmpului Groningen din Olanda.

L-am întrebat pe Corneliu Bodea despre aceste lucruri, iar omul de afaceri spune foarte clar că regenerabilul își va atinge limitele și că gaziul va fi folosit fără dubii în următoarele două decenii.

“Eu cred că în următorii 20 de ani nu va fi nici un fel de problemă legată de a produce, a avea gaz și a nu ști ce să faci cu el. De ce? În primul rând, cu toată scăderea consumului, industria va continua să consume, îngrășământul așa se produce, plus că vor începe și proiectele cu hidrogenul. Scăderea va fi din consumul casnic, încet-încet, pentru că din 2029 nu vei mai avea voie să consumi (se discută ca, din 2029, vânzarea centralelor de apartament pe gaze să fie interzisă în UE – n.red.), dar sunt unele instalații pe care nu ți le nimeni dă jos și vei consuma în continuare. Va mai dura 10 ani până când stocul care există va ieși, și nu va dispărea. Deci, industria va merge, consumul populației va scădea”, spune Bodea.

Omul de afaceri spune că actualul boom al fotovotaicelor se va opri la un moment dat, nu foarte departe.

“Din estimările mele, o să vină o super calmare după goana aceasta de regenerabile după 2030, pentru că o să se constate că nu e atât de simplu. Nu poți echilibra sistemele energetice oricât de mult ți-ai dori, și cu inteligența artificială, și cu tot ce se mai inventează, tot ai nevoie de ceva care să suplinească momentele când nu e soare și nu bate vântul.(….) Eu nu cred în hidrogen ca o soluție pe termen scurt, adică 10-15 ani, poate nici pe termen mai lung. Deci, nu văd de unde ar veni această sursă care să compenseze. Eu cred că atunci când ne vom apropia de 50%-50% consum final – regenerabil cu alte surse, lucrurile se vor calma puternic, pe partea de regenerabile”, afirmă Bodea, care arată de ce avem nevoie de gaz.

“Cum facem? Nuclear. Ce proiect nou nuclear se face peste noapte în perioada asta? Doar cele care sunt pornite și sunt foarte puține, în rest unele care vor veni după 15 ani de acum încolo. Deci, nu există competiție pe gaz. Gazul va rămâne o oportunitate. Mai mult decât atât, de ce sunt eu încrezător și eu zic că trebuie – faptul că vom avea gaz nu va fi un risc pe care ni-l asumăm că n-avem ce face cu el, – ci va fi o oportunitate de negociere pentru România în viitor.

De ce?

Chiar dacă relația cu Federația Rusă se îmbunătățește, noi nu vom mai reveni la nivelurile de import din Federația Rusă la care obișnuiam să fim. Pentru că ei și-au reconfigurat exportul și sunt absolut sigur că cei care astăzi cumpără gaz din Federația Rusă au știut să negocieze asta pe termen lung. Nu se termină războiul și gata, Rusia șterge acum contractele cu chinezii!  Sunt investiții majore pe care rușii le fac să mărească capacitatea de export către China și probabil că nu există niciun motiv să credem că pe termen scurt, chiar dacă relațiile cu UE se vor îmbunătăți, vom putea iar să luăm gaz rusesc.

Deci, va fi o lipsă de gaz. Nu avem de unde să scădem consumul, în ritmul în care avem nevoie de gaz.

Noi (avem-n.red.) gazul din Marea Neagră – de ce să aducem din Qatar sau din Statele Unite pe vapor, să-l faci lichid, când îl ai aici? Nu există niciun risc, cu ochii închiși aș zice. Probabil că decizia din partea OMV de a începe exploatarea are alte conotații și alte motivații, pot fi uneori destul de obiective, înțeleg ce dificultăți trebuie să-ți asumi ca să exploatezi într-o mare pe unde zboară toată lumea pe deasupra, iar minele sunt peste tot. Probabil au niște riscuri de execuție efectiv, cine le asigură echipamentul ș.a.m.d. Dar, în niciun caz un risc de business. Eu nu văd niciun risc pe gaz pentru 20 de ani”.

Corneliu Bodea este președinte al Centrului Român al Energiei (CRE) este o organizaţie profesionala non-guvernamentala şi non-profit, care reuneşte şi reprezintă, din anul 2011, interesele companiilor de stat şi private ce operează în sectorul energetic românesc, la Bucureşti şi Bruxelles. El este și fondator al grupului Adrem, companie specializată în servicii și construcție de infrastructură energetică și de soluții pentru consumatori industriali, cu peste 1.000 de angajați la nivel național.

Citește și:

Bodea, Adrem: Zeci, sute de mii de noi prosumatori cer investiții mari, programele distribuitorilor nu pot fi suficiente. ANRE trebuie să regândească metoda de calcul a tarifelor, ele nu mai pot crește foarte mult

Citește și:

Centralele de apartament pe gaze ar putea fi interzise din 2029

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...