Gazele naturale se vor scumpi în acest final de an în România, dar prețurile vor fi și mai mici decât cele europene – estimare Petrom

04 11. 2024
depozit-gaze-depogaz

“În ceea ce privește prețul gazului, vedem o creștere în T4. Cu toate acestea, ceea ce vedem este că prețurile BRM (Bursa Română de Mărfuri – nred.) rămân mai mici decât CEGH (hub-ul din Austria – n.red.) și TTF, (hub-ul din Olanda, de referință pentru Europa – m.red.) deci există o decuplare acolo”, a declarat Alina Popa, CFO al OMV Petrom, răspunzând unei întrebări.

“Dacă ne uităm istoric, vedem o diferență de 1 – 2 EUR pe MWh. Acum vedem că este mult mai mult decât atât: 5 – 6 EUR pe MWh. Acest lucru este determinat de diferitele fundamente ale pieței din Europa de Sud-Est, unde gazul este în principal gaz de conductă și mai puțin GNL, în timp ce în Europa Centrală și de Est, vedem mai mult GNL și, de asemenea, o anumită incertitudine în ceea ce privește acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia. Se preconizează că acest lucru va continua și, da, vedem unele creșteri ale prețului gazelor naturale și aici în regiunea noastră, față de T3/24”, a explicat Alina Popa.

Oficialul companiei a confirmat că sunt mai multe gaze înmagazinate decât în trecut și că firma ar putea câștiga din asta în acest trimestru și în următorul

“Da, avem (mai mulre gaze în depozite – .red.). Totul depinde, în cele din urmă, de nivelul la care vom putea vinde acest gaz natural, dar deocamdată, da, avem într-adevăr înmagazinare mai mare decât în anul precedent”, a sous Alina Popa, spunând și că este posibil să se înregistreze un plus de profitabilitate în acest trimestru și în următorul, care “se va reflecta în primul rând în segmentul E&P”.

Producția de gaze naturale a Petrom a scăzut cu 4% în primele nouă luni ale anului, ajungând la sub 2,4 miliarde de metri cubi. De asemenea, vânzările către terți raportate de companie au scăzut cu 21% în primele nouă luni ale acestui an, până la 22,9 TWh.

Petrom a afişat un profit net de 3,9 miliarde de lei după primele nouă luni din acest an, în creştere cu 54% comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă rezultatul din exploatare s-a redus cu 23%, până la 4,8 miliarde de lei, pe fondul intervenţiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale şi energiei, a anunţat  compania, printr-un comunicat.