Gazele naturale vor devansa cărbunele, devenind a doua mare sursă de energie până în 2030 – IEA

Cererea de gaze naturale ar urma să o depăşească pe cea de cărbune, pentru a deveni a doua mare sursă de energie a lumii, după petrol, până în 2030, datorită eforturilor de reducere a poluării aerului şi creşterii gradului de utilizare a gazelor naturale lichefiate (LNG), a prognozat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 13 nov. 2018, 12:25
Gazele naturale vor devansa cărbunele, devenind a doua mare sursă de energie până în 2030 - IEA

În raportul său intitulat „World Energy Outlook 2018”, Agenţia, cu sediul la Paris, a subliniat că cererea de energie va creşte cu peste un sfert între 2017 şi 2040, plecând de la ipoteza unei utilizări mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fără astfel de progrese în domeniul eficienţei energetice.

Cererea globală de gaze naturale va creşte cu 1,6% pe an până în 2040, când va fi cu 45% mai mare decât este în prezent, a precizat IEA.

Aceste estimări sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat „New Policies Scenario”, care ţine cont de acţiunile legislative şi politicile destinate reducerii emisiilor poluante şi combaterii modificărilor climatice. În plus, aceste estimări pleacă de la ipoteza unei eficienţe energetice mai mari când vine vorba de utilizarea combustibililor, a clădirilor şi a altor factori.

„Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de creştere în New Policies Scenario, depăşind cărbunele până în 2030 pentru a deveni a doua mare sursă de energie, după petrol” susţine raportul IEA.

China, deja cel mai mare importator mondial de petrol şi cărbune, ar urma să devină în curând cel mai mare importator de gaze naturale, iar până în 2040 importurile sale nete se vor apropia de nivelul Uniunii Europene. Deşi China este al treilea mare utilizator mondial de gaze naturale, după SUA şi Rusia, gigantul asiatic trebuie să importe aproximativ 40% din necesarul său, deoarece producţia locală nu poate ţine pasul cu cererea.

Economiile emergente din Asia vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din creşterea cererii mondiale totale de gaze, iar ponderea lor în importurile de gaze naturale lichefiate se va dubla până la 60%, până în 2040, se arată în raportul IEA.

„Deşi este prematur să vorbim de o piaţă mondială a gazelor naturale similară cu cea pentru petrol, comerţul cu gaze naturale lichefiate a crescut semnificativ ca volum după 2010 şi a ajuns la pieţe care anterior erau izolate”, apreciază IEA.

SUA vor fi responsabile pentru 40% din creşterea totală a producţiei de gaze până în 2025, susţine IEA, în timp ce alte surse o vor depăşi, pe măsură ce producţia de gaze de şist a SUA se va stabiliza, iar alte state vor începe să recurgă la metode neconvenţionale de producţie a gazelor, cum este fracturarea hidraulică.

Cererea globală de electricitate va creşte cu 2,1% pe an în principal susţinută de creşterea utilizării în economiile în curs de dezvoltare. Electricitatea va reprezenta un sfert din energia folosită de utilizatorii finali, precum consumatorii şi clienţii industriali până în 2040.

Cărbunele şi regenerabilele vor face schimb de poziţii în mixul de generare. În timp ce ponderea cărbunelui ar urma să scadă de la aproximativ 40% în prezent la aproximativ un sfert în 2040, în timp ce ponderea regenerabilelor va creşte până la peste 40% de la un sfert în prezent.

Cu toate acestea, emisiile de CO2 care au legătură cu energia vor continua să crească, chiar dacă într-un ritm mai lent, până în 2040. Comparativ cu nivelul din 2017, IEA susţine că emisiile de CO2 se vor majora cu 10% până la 36 gigatone în 2040, în principal ca urmare a creşterii petrolului şi gazelor naturale.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...