Gazele românești pentru populație vor fi vândute în parte la sub jumătate de preț, luna viitoare, dar populația nu va simți nimic la factură

Petrom și Romgaz vor vinde o parte din gazele românești la prețuri mult mai mici decât cele de acum furnizorilor, începând de luna viitoare. Până acum însă, populația, care va primi gaze în regim de piață liberalizată de la 1 iulie, nu vede din partea furnizorilor vreo reducere a prețurilor în factura primită acasă.
Mihai Nicuţ - mie, 20 mai 2020, 18:35
Gazele românești pentru populație vor fi vândute în parte la sub jumătate de preț, luna viitoare, dar populația nu va simți nimic la factură

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ANRE nr 79/2020 privind obligația Petrom și Romgaz de a oferta gaze naturale pe piața din România, cunoscutul “gas release program” prin care statul vrea să se asigure că, după liberalizarea de la 1 iulie, furnizorii de gaze ai populației vor putea cumpăra de pe piață gazul extras de cei doi producători români.

Două lucruri sunt esențiale

Primul. Petrom și Romgaz vor fi obligate să pună pe piețele din România o parte din producția lor de gaze, pe care trebuie să o vândă la licitație cu preț de plecare cumva impus, începând din iunie 2020. Producătorii sunt obligați să vândă gaze pe contracte cu livrare luna următoare, trimestrul următor, semestrul următor (sezon rece/sezon cald) sau anul următor, până la finalul anului 2022, în cantități stabilite de ANRE pentru fiecare tip de produs, în total 30% din producția totală anuală. În fiecare lună.

În total, Petrom va trebui să pună pe piață în iunie 1,2 TWh de gaze, scoși la licitație pe fiecare dintre scadențele de mai sus, defalcat, iar Romgaz ceva mai mult, peste 1,4 TWh, în aceleași condiții. ANRE vrea să se asigure astfel că furnizorii (cei mai mari sunt E.On și Engie) pot cumpăra de pe piață gaze românești pentru populație și după de-reglementarea pieței de la 1 iulie.

Al doilea. Petrom și Romgaz nu pot scoate la licitație gazele la ce preț vor, ci la un preț maxim cumva impus, pe un mecanism mai complicat. Acesta este de 95% dintr-o sumă formată din prețul de hub din Austria (CEGH – Central European Gas Hub), ponderat cu 20% și prețul mediu de referință de pe piețele românești, pentru același tip de produse de tranzacționare, ponderat cu 80%. Dacă nu se poate determina acest preț mediu al piețelor noastre (nu au fost făcute suficiente tranzacții) atunci prețul maxim de pornire este 95% din prețul CEGH. Mecanismul este valabil doar pentru licitațiile din acest an, pentru că din 2021 referința de preț CEGH dispare și se va folosi doar prețul mediu ponderat care a reieșit din tranzacțiile de pe piața locală, în condițiile în care acestea se vor fi încheiat până atunci.

Jocul prețurilor

Acum, în România, în condițiile reglementate, cei doi furnizori cumpără gaze de la Petrom și Romgaz la 68 de lei/MWh – gazele din producția curentă, la care se adaugă, în sezonul rece  gaze din depozite, pentru care se mai plătește tarif de înmagazinare. Prețul final reglementat cu care ajung gazele la populație este de 125 de lei/MWh pentru Engie și 136 de lei pentru E.On, cu tot cu tarife de înmagazinare (dacă e cazul), transport, distribuție.

După dereglementare, acest preț de 68 de lei dispare, iar furnizorii trebuie să cumpere gazul pentru poplație din piață, la prețul pieței, în condițiile în care, din mai multe cauze (iarna trecută a fost caldă, a rămas stocat mult din ce se preconiza a se consuma, a scăzut și consumul din cauza pandemiei) prețurile la gaz în Europa s-au prăbușit și sunt mult sub acest preț reglementat.

Cîteva calcule. Prin acest gas release, Petrom și Romgaz vor trebui să oferteze circa 665 GWh de gaze doar produsul lună, adică gaz cu livrare în luna iulie, prima lună de liberalizare, pentru a vorbi doar despre acest produs. Cum încă nu avem un preț mediu ponderat al tranzacțiilor de pe piața românească, se va lua ca reper prețul lunii iunie de la CEGH, care este acum de doar 5,67 euro/MWh. Așadar, cele două companii vor scoate la licitație acea cantitate la un preț maxim de doar 26 de lei/MWh (am folosit cotația afișată azi pentru iunie și cursul de 4,85 lei/euro). Deci furnizorii pot cumpăra aceste gaze pentru consumul populației din iulie la 26 de lei, la mai puțin de jumătate din cei 68 de lei cât plătesc acum producătorilor Petrom și Romgaz. Pentru trimestrul 3, cotația CEGH este acum de 6,39 euro, deci Petrom și Romgaz scot la vânzare cei 531 GWh de gaze pe acea scadență la prețul maxim de 30 de lei, deci iarăși la sub jumătate din prețul reglementat la care erau obligate să vândă acum, pe reglementat, către Engie și E.On.

Pe măsură ce perioadele de livrare se apropie de sezonul rece cotațiile CEGH cresc, dar tot sunt mult actualul preț reglementat de 68 de lei. Prețul pentru produsul iarna 2020 este la CEGH de 12 euro, ori în iunie Petrom și Romgaz trebuie să scoată la vânzare peste 300 GWh, către furnizori, cu livrare la acest termen, deci la un preț de circa 55 de lei/MWh.  

Și de ce populația nu va simți nimic, cel puțin deocamdată

Furnizorii mari nu par a se grăbi să transfere aceste scăderi de preț în facturi în condițiile în care vor cumpăra aceste gaze la aceste prețuri încă de luna viitoare, cea anerioară liberalizării. O explicație ar fi că nu vor să-și asume riscuri, pentru că ei au un preț final către populație care rămâne fix un an și pe care ei trebuie să-l mențină indiferent de fluctuațiile din piață, de unde ei cumpără gazul pentru populație, iar liberalizarea abia începe. Dar, chiar și așa, cel puțin până la finalul anului tendința este ca prețurile să fie mult mai mici decât cele de anul trecut.

Furnizorii fac acum oferte de piață concurențială clienților care sunt la reglementat și nu vor mai fi de la 1 iulie. Cea mai bună, la nivel național, este a Engie, care vine cu un preț final de furnizare, acasă, de 125 de lei, cu tarife incluse, la fel ca cel reglementat de acum. Din acești 125 de lei, costul componentei gaz pe care o plătiți în factură este de 86 de lei/MWh, gaz pe care, în parte, îl vor cumpăra de la Petrom și Romgaz cu 26-30 de lei, cel puțin pentru consumul clienților lor în luna iulie.

ANRE a emis azi un comunicat de presă în care recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, și să compare prețurile din oferte, inclusiv cu prețurile plătite acum, când încă sunt reglementate.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...