‘Trebuie să avem garanţii pentru livrările de gaz natural. Acesta nu este un proiect bulgar, ci european. Purtăm un dialog permanent cu Comisia Europeană (CE) şi la 13 iunie reprezentanţi ai acesteia vor sosi în Bulgaria, pentru a discuta pe marginea contradicţiilor existente referitor la tronsonul maritim al gazoductului, în vederea depăşirii lor. Sper să găsesc soluţia corectă în dialogul cu CE. Avem dreptul de a da un răspuns la toate problemele ridicate şi vom face acest lucru’, a spus ministrul bulgar.
În opinia lui Stoinev, ‘nu există motiv de isterie, nu s-a întâmplat nimic îngrozitor, toate problemele existente fiind doar o chestiune de timp şi de dialog cu CE, pentru găsirea soluţiei corecte’. ‘Singurul lucru care mă intimidează sunt declaraţiile conform cărora gazoductul ar putea fi o problemă în negocierile dintre Rusia şi Ucraina, însă ţările-membre ale UE nu pot fi ostaticele acestui conflict’, a subliniat Stoinev.
După cum a anunţat marţi reprezentantul oficial al CE, Sabine Berger, UE a cerut suspendarea realizării South Stream, pentru ca acesta nu ar corespunde normelor celui de-al Treilea pachet energetic.
În afară de aceasta, CE a acuzat Bulgaria că le-ar oferi privilegii participanţilor ruşi la licitaţia pentru construirea South Stream.