Gazprom a livrat Europei şi Turciei o cantitate record de 19,4 miliarde metri cubi de gaze în luna ianuarie
Pe baza preţurilor spot înregistrate în prezent la gaze naturale, livrările făcute de Gazprom în luna ianuarie au o valoare de peste 4,5 miliarde dolari.
„Achiziţiile de la Gazprom au fost majorate, în special de marii consumatori de gaze naturale ruseşti”, a informat Gazprom.
Grupul rus a precizat că luna trecută Germania şi-a majorat achiziţiile de gaze naturale cu 32,4%, Italia cu 221,5%, Turcia cu 20,8%, Franţa cu 77,3%, Olanda cu 21,2%, iar Polonia cu 89,9%. Livrările record ale Gazprom vin într-un context în care Occidentul presează Germania să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Cererea de gaze naturale a crescut pe fondul valului de frig care a traversat Asia şi Europa în cursul lunii ianuarie 2021. În plus, preţurile spot mai mari pe piaţa din Asia au atras o parte din gazele naturale lichefiate din Europa, ceea ce a deschis calea pentru Gazprom să îşi majoreze livrările. Comparativ, luna ianuarie 2020 a fost una slabă pentru vânzările de gaze naturale ruseşti, ca urmare a temperaturilor ridicate şi a stocurilor mari de gaze naturale din depozite.
Cu prilejul unei conferinţe energetice care a avut loc la finele lunii ianuarie, directorul de la Gazprom Export, Elena Burmistrova, a apreciat că majorarea rapidă a vânzărilor înregistrată anul trecut se datorează politicii de preţ mai flexibilă a companiei, precum şi extinderii platformei sale de vânzări electronice. Anul trecut, Gazprom Export a vândut 27 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe platforma sa electronică de vânzări, un volum aproape dublu comparativ cu 2019.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Conform cifrelor comunicate de Gazprom, în anul 2019, compania a livrat României o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.