Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria. Reacţiile de la UE, Sofia şi Varşovia

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters. Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov. Polonia anunţă că "se va descurca" fără gazele provenite din Rusia, rezervele de energie fiind "în siguranţă", iar "alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă". Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.
AGERPRES - mie, 27 apr. 2022, 09:50
Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria. Reacţiile de la UE, Sofia şi Varşovia

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom, scrie Agerpres.

ECONOMICA.net a anunţat încă de marţi seară că livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria vor fi oprite începând de miercuri.

Ciucă: România nu e afectată în acest moment

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia, scrie Agerpres.

„Am avut o discuţie, după ce am revenit în ţară în această dimineaţă, cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Citeşte şi

UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat

Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ”un răspuns coordonat”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia, transmit AFP şi DPA citate de Agerpres.

”Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gazul. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Elaborăm răspunsul nostru coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a reacţionat ea pe Twitter.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia, deoarece aceste două ţări – membre ale Uniunii Europene şi NATO – nu au efectuat plăţi în ruble.

În luna martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va accepta plata pentru livrările de gaz decât în ruble, ca reacţie la sancţiunile adoptate de Occident contra Moscovei după începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

”Noi suntem nevoiţi să garantăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga Uniune Europeană”, a explicat Von der Leyen într-un comunicat.

”Statele membre au pus în practică planuri de urgenţă pentru un asemenea scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi cu solidaritate”, a adăugat ea, anunţând că o reuniune a grupului de coordonare pentru gaz are loc ”chiar în acest moment”.

Şefa executivului UE a calificat drept ”nejustificată şi inacceptabilă această oprire unilaterală” a livrărilor.

”Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale

Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Sofia, i-a spus miercuri premierul elen Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar Kiril Petkov, transmite Reuters citat de Agerpres.

De asemenea, Mitsotakis a solicitat o reuniune de urgenţă miercuri pentru a discuta situaţia aprovizionării cu gaze a Greciei şi impactul deciziilor, a anunţat biroul premierului elen, fără a furniza detalii suplimentare.

Miercuri, Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Compania poloneză de gaze PGNiG confirmă că Gazprom a oprit livrările către Polonia

Compania poloneză de gaze PGNiG a confirmat că Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze naturale către Polonia şi a precizat că clienţii firmei încă primesc combustibil în conformitate cu necesităţile lor, transmite Reuters.

„Tăierea livrărilor de gaze naturale este o încălcare a contractului şi PGNiG îşi rezervă dreptul de a solicita compensaţii şi va folosi în acest scop toate mijloacele contractuale şi legale”, a informat compania poloneză.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

Bulgaria: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti va reprezenta o încălcare a contractului cu Gazprom

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie şi oprirea aprovizionării va reprezenta o încălcare a actualului contract cu Gazprom, le-a spus jurnaliştilor ministrul Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters citat de Agerpres.

Bulgaria va urmări poziţia Comisiei Europene care cere statelor să nu plătească în ruble pentru gazele ruseşti, aşa cum a cerut preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat Nikolov.

„Deoarece sunt analizate toate obligaţiile legale şi comerciale, este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război”, susţine ministrul Energiei.

Bulgaria este puternic dependentă de gazele ruseşti. UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la finalul anului şi la zero până la finalul lui 2027, a anunţat marţi comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Polonia anunţă că „se va descurca” fără gazele provenite din Rusia, rezervele de energie fiind „în siguranţă”, iar „alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă”

Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC citat de News.ro.

Transgaz: Importurile de gaze în România nu sunt afectate. Putem asigura consumul ţării din producţia internă

Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a spus Sterian pentru Agerpres.

Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai spus Sterian.

Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri – n.r.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit”, a completat şeful Transgaz.

Ştirea iniţială

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

„Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai iar, ţara va transfera plata sa în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

PGNiG a precizat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. Compania poloneză a adăugat că are dreptul de a solicita despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...