În perioada iulie – septembrie 2015, compania a înregistrat pierderi de două miliarde de ruble (26,1 milioane de dolari), faţă de un profit de 105,7 miliarde de ruble în perioada similară din 2014. Analiştii se aşteptau la pierderi de 17,6 miliarde de ruble.
Veniturile Gazprom au urcat la 1.290 miliarde de ruble, de la 1.130 miliarde de ruble.
În timp ce veniturile Gazprom de pe urma furnizării de gaze naturale în Europa, principala sa piaţă, au scăzut anul trecut cu peste 25%, la aproximativ 38 miliarde de dolari, vânzările în moneda locală sunt la un nivel record. Compania a trebuit să reevalueze împrumuturile denominate în valută, după ce rubla s-a depreciat cu 16% faţă de dolar în trimestrul trei din 2015.
‘Rezultatele din trimestrul trei reflectă cotaţia barilului de ţiţei, care s-a situat la 55-60 de dolari, astfel încât problema Gazprom va fi actuala cotaţie, de 30 de dolari’, a apreciat analistul Ildar Davletshin, de la Renaissance Capital.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu aproape 70% după luna iunie 2014 şi în prezent se apropie de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Reducerea preţului la ţiţei pune presiuni pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.
2015 a fost un an dificil pentru Gazprom din cauza scăderii preţului gazelor naturale la export, care sunt indexate cu evoluţia preţului petrolului, care anul trecut s-a înjumătăţit. În plus, grupul rus este vizat de o anchetă a Comisiei Europene care îl acuză de abuz de poziţie dominantă.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.