‘Suntem clari asupra faptului că dacă vor exista complicaţii pentru noi, vor exista consecinţe şi pentru ei’, a avertizat el.
‘În orice caz, Gazprom are gaz, iar Europa are nevoie de gaz. Dacă, din cauza unor riscuri legate de reglementare, Gazprom nu va mai putea livra cantităţile solicitate, aceasta se va traduce printr-o creştere a preţurilor în Europa’, a explicat responsabilul.
Comisia Europeană a deschis în septembrie o anchetă oficială împotriva Gazprom, pe care o suspectează mai ales de concurenţă neloială şi de manipularea preţurilor în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Vest, membre ale UE, dependente în mare măsură de livrările de gaze naturale ruseşti.
‘Pentru moment, poziţiile sunt îndepărtate. /…/ Negocierile şi consultările nu sunt uşoare, dar poziţia mea este că avem nevoie de reguli de joc pe termen lung’, a apreciat Arkadi Dvorkovici. ‘Sau noi putem să respectăm regulile pieţei, dar atunci regulatorii nu ar trebui să se amestece şi să lase Gazprom şi companiile consumatoare să se înţeleagă între ele’, a explicat el.
Grupul public rus, care asigură un sfert din consumul european, se confruntă cu o contestare din ce în ce mai puternică din partea clienţilor săi europeni, mai ales în contextul unei crize economice care apasă asupra cererii. Mai mulţi dintre aceştia au obţinut discount-uri pentru contractele pe termen lung încheiate cu gigantul rus din domeniul gazelor naturale.