Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a avut o întrevedere cu noul şef al companiei de gaze din Ucraina, Naftogaz, în urma căreia compania rusească a emis un comunicat de presă.
În document se mai arată şi faptul că factura neplătită de Ucraina pentru gazele ruseşti a ajuns la 2,2 miliarde de dolari, în creştere de la estimarea iniţială, de 1,7 miliarde de dolari.
Anul trecut, Gazprom a livrat către Europa peste 160 de miliarde de metri cubi de gaze, iar 52% din acest volum a tranzitat Ucraina.
Pentru România, un conflict pe tema gazelor între Rusia şi Ucraina nu va reprezenta o problemă, a declarat, săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat AGERPRES.
‘Ne-am putea acoperi într-o foarte mare măsură consumul din ce producem, avem cantităţi importante stocate, avem posibilitatea de a importa din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, avem posibilitatea de a transfera unele centrale de pe gaz pe păcură, avem posibilitatea legală de a întrerupe în caz de nevoie centrala Petrom de la Brazi şi centrala Romgaz de la Iernut. E de nedorit o criză, dar nu-mi fac probleme din punctul de vedere al securităţii aprovizionării pentru consumatori.
În luna aprilie, populaţia din România consumă doar 2% gaze de import, în timp ce industria utilizează 4% gaze de import. Restul consumului este asigurat din producţia internă.