Această sumă ar urma să se adauge celei de 2,2 miliarde de dolari, care reprezintă arieratele cerute de Gazprom de la Naftogaz pentru gazele naturale livrate anul trecut şi în primul trimestru al acestui an.
Potrivit clauzelor contractuale de tip ‘take-or-pay’, clienţii Gazprom sunt obligaţi să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică. Conform unei surse din interiorul Gazprom, în 2013, Naftogaz ar fi trebuit să importe o cantitate de 41,6 miliarde metri cubi, însă a achiziţionat doar o cantitate de 12,9 miliarde de metri cubi.
La data de 17 aprilie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina are la dispoziţie o lună să-şi plătească datoriile, în caz contrar Gazprom urmând să solicite plata în avans pentru livrările de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea Europei cu gaze naturale ruseşti.
În încercarea de a evita întreruperea livrărilor, oficialii europeni şi ruşi vor avea zilele acestea mai multe reuniuni. În prima rundă de discuţii, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, se va întâlni joi la Bratislava cu miniştrii energiei din Ucraina şi Slovacia pentru a ajunge la un acord care să permită livrarea de gaze naturale Ucrainei din Europa via Slovacia. De asemenea, luni, la Moscova, Guenther Oettinger se va întâlni cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi cu ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, pentru discuţii cu privire la preţul gazelor naturale impus Kievului.
Recent, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În replică, autorităţile de la Kiev au demarat discuţiile pentru a putea primi gaze naturale în sistem invers din Europa Occidentală via Slovacia.