Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii

Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața (05.00 GMT), dar autoritatea de reglementare din Austria a spus că livrările către clienţi sunt stabile, în pofida scăderii fluxurilor.
Mihai Nicuţ - sâm, 16 nov. 2024, 19:31
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii

”Confirmăm că nu a existat nicio livrare de gaze începând de astăzi de la ora 6 dimineaţa”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV, citat de Reuters.

Alfons Haber, şeful E-Control, autoritatea de reglementare, a declarat: ”Cantităţile (de gaze) care vin în Austria au scăzut în prezent cu 12-15%, potrivit aceleiași surse Rusia a informat Austria că va suspenda livrările de gaze prin Ucraina începând de sâmbătă, ora 05:00 GMT, marcând sfârşitul fluxurilor de gaze ruseşti către Europa,din cauza unui conflict contractual între cele două părţi.

În ciuda situației din Austria, Gazprom a anunţat dimineață ă va livra sâmbătă 42,4 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, acelaşi volum ca vineri, în pofida aşteptărilor privind oprirea livrărilor către Austria. Agenţia de ştiri rusă Interfax, citând date de la operatorii europeni de conducte de gaze, a transmis că exporturile de gaze din Rusia prin Ucraina sunt stabile, deşi compania austriacă OMV, care de obicei reprezenta aproximativ 40% din fluxurile de gaze ruseşti prin Ucraina, nu se numără printre destinatarii gazului. Contractul actual al Rusiei cu Ucraina, valabil pe cinci ani, va expira la sfârşitul acestui an, iar Ucraina a reiterat că nu doreşte prelungirea acestuia, pe fondul conflictului militar continuu.

De ce nu mai livrează Gazprom gaze Austriei

Grupul austriac OMV a anunțat miercuri că a câștigat arbitrajul de 230 de milioane de euro  de la Camera Internațională de Comerț în legătură intentat cu livrările neonorate de Gazprom în Germania. Suma câștigată, inclusiv dobânzile și costurile cu judecata, va contribui pozitiv la pierderile sale financiare înregistrate în 2022, a declarat compania OMV într-un comunicat. Grupul petrolier a spus atunci că se așteaptă la o înrăutățire a contractului său cu Gazprom Export, o filială a gigantului rus al gazelor, ceea ce ar putea duce la o întrerupere a furnizării de gaze.

Compania a confirmat că va compensa creanțele cu facturile în temeiul contractului austriac de furnizare de gaze cu Gazprom Export pentru a obține despăgubirile, ceea ce va crește rezultatul operațional și fluxul de numerar al OMV. Chiar și în cazul opririi livrărilor, OMV a spus că dispune de suficiente gaze pentru alimentarea clienților.

La începutul lunii aprilie, gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, ceruse unui tribunal rus să interzică OMV să apeleze la arbitrajul internațional. Mai târziu, în aceeași lună, Gazprom a intentat procese la o instanță rusă împotriva companiei cehe de utilități CEZ , a OMV și grupului energetic slovac ZSE. OMV inițiase proceduri de arbitraj împotriva Gazprom în legătură cu participația sa la un zăcământ de gaze din Rusia.

Istoric, OMV  a fost primul client din Europa de Vest pentru gazele rusești, în baza unui contract semnat în 1968.

Cum se descurcă austriecii

Austria îşi va menţine politica de sprijin faţă de Ucraina şi are constituite suficiente rezerve de gaze naturale, a declarat vinerim în ziua dinaintea opririi aprovizionării, cancelarul în exerciţiu, Karl Nehammer, după ce compania rusă Gazprom anunțase oprirea livrărilor de gaz către Austria.

Nu ne vom lăsa şantajaţi (de Rusia n.red) şi nu vom fi puşi în genunchi”, a indicat Nehammer. „Nu va trebui să îngheţe nimeni în Austria. Apartamentele pot fi încălzite” iarna aceasta, a asigurat el, menţionând că Austria are stocat un volum suficient de gaze.

„Ne-am pregătit de mult timp pentru o posibilă întrerupere a aprovizionării. În orice situație, alimentarea cu gaze a țării noastre este sigură. Instalațiile noastre de stocare a gazelor sunt pline”, scrisese și ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler, într-o postare pe X, miercuri, în ziua în care OMV a anunțat că a câștigat arbitrajul.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D Joseni - Ditrău (14,4 km) pe secțiunea montană a Autostrăzii Unirii A8,......
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din alte cheltuieli ale statului
Ciucu: Acest guvern, dar şi viitorul executiv, trebuie să oprească indexarea salariilor şi a pensiilor şi să taie din ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New ...
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...