Gazprom consideră ‘nefondate’ acuzaţiile UE de abuz de poziţie dominantă

Compania rusă Gazprom a calificat miercuri drept 'nefondate' acuzaţiile de abuz de poziţie dominantă formulate oficial de Comisia Europeană, dând asigurări că a respectat strict reglementările în vigoare şi că a acţionat 'în conformitate totală cu standardele' din sector, relatează AFP.
Economica.net - mie, 22 apr. 2015, 18:57
Gazprom consideră 'nefondate' acuzaţiile UE de abuz de poziţie dominantă

Şeful diplomaţiei ruse a denunţat la rândul său practicile ‘inadmisibile’ ale UE faţă de Rusia în dosarul energetic.

‘Gazprom consideră că obiecţiile prezentate de CE sunt nefondate’, scrie grupul într-un comunicat, subliniind că procedura europeană este una în curs.

‘Gazprom respectă strict toate normele legilor internaţionale şi legislaţiile naţionale ale ţărilor unde derulează afaceri’, adaugă compania. ‘Practicile Gazprom pe piaţa europeană, inclusiv principiile fixării preţurilor, sunt în conformitate totală cu standardele respectate de alţi producători şi exportatori de gaze naturale’, se mai precizează în comunicat.

Compania îşi exprimă speranţa că ‘drepturile şi interesele sale legitime vor fi luate în considerare’ şi că UE va ţine cont de faptul că grupul are sediul în afara jurisdicţiei europene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat la rândul său în cursul serii că speră într-un ‘compromis’ între Gazprom şi Bruxelles, precizând totuşi că statul rus este gata ‘să apere interesele’ companiei al cărei acţionar principal este.

‘Sperăm că se va ajunge la compromisuri (…) Astfel de litigii trebuie să fie reglate în cursul negocierilor’, a declarat Peskov, citat de agenţia publică Ria-Novosti.

Moscova contează pe ‘o atitudine imparţială faţă de grupul Gazprom’, a adăugat el.

CE a prezentat oficial miercuri Gazprom o comunicare cu constatările sale, în urma unei anchete deschise de Bruxelles în august 2012. Grupul dispune acum de 12 săptămâni pentru a răspunde şi poate solicita să fie audiat pentru a-şi prezenta argumentele.

Grupul rus Gazprom a fost acuzat de UE că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa europeană pentru a majora preţul gazelor naturale.

Este posibil ca Gazprom să fi impus preţuri incorecte, împiedicând fluxurile de gaze din anumite state central-europene către altele, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

‘Toate companiile care operează pe piaţa europeană – indiferent dacă sunt sau nu europene – trebuie să respecte legislaţia UE’, a afirmat miercuri Vestager.

UE acuză Gazprom că ar fi avut o politică incorectă privind preţurile în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că contractele în vigoare între Gazprom şi ţările europene ‘au fost încheiate în deplină conformitate cu legislaţiile care erau în vigoare la momentul respectiv în UE’.

El a subliniat că legislaţia europeană s-a schimbat între timp odată cu adoptarea unor reguli concurenţiale pe care Moscova le contestă de mult timp şi pe care Bruxellesul vrea să le aplice în cazul unor acorduri semnate mai devreme. ‘Este absolut inadmisibil’, a acuzat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Demisia Laurei Vicol din PSD este corectă. Nu are nicio treabă afacerea Nordis cu PSD
Ciolacu: Demisia Laurei Vicol din PSD este corectă. Nu are nicio treabă afacerea Nordis cu PSD
Preşedintele PNL, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, referindu-se la demisia deputatei Laura Vicol din PSD, că este un gest corect al acesteia, menţionând că afacerea Nordis nu are......
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România
Consiliul Concurenţei a câştigat procesul cu Roche România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmând definitiv ...
Ciolacu: Relaţia dintre România şi Spania a atins un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic robust
Ciolacu: Relaţia dintre România şi Spania a atins un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic ...
Relaţia dintre România şi Spania a atins în ultimii ani un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat ...
CE: Până la finalul anului vor fi plătite peste 300 de miliarde euro din fondurile din Mecanismul de redresare
CE: Până la finalul anului vor fi plătite peste 300 de miliarde euro din fondurile din Mecanismul de redresare
Punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al instrumentului de redresare ...