Acordul a fost semnat în timpul vizitei premierului rus Dmitry Medvedev în Vietnam (în perioada 5-7 aprilie), scrie Agerpres.
Rafinăria Dung Quat, deţinută de PetroVietnam, are o capacitate de producţie de 130.000 barili pe zi, şi a devenit operaţională în 2009. O treime din combustibilii utilizaţi în Vietnam provin de la această rafinărie, situată în provincia Quang Ngai din centrul ţării.
Oficialii din Rusia şi Vietnam ar urma să semneze mai multe acorduri privind investiţii în sectorul energetic.
Economia rusă este afectată de declinul preţului ţiţeiului şi de deprecierea rublei, în urma sancţiunilor occidentale.
În ultimele luni, preţul petrolului s-a înjumătăţit, ceea ce a afectat în mod dramatic veniturile producătorilor de energie. În plus, compania de stat Gazprom a fost afectată şi de tensiunile politice dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, cea mai importantă ţară pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre clienţii Gazprom din Uniunea Europeană.
Gazprom şi-a redus cheltuielile de capital cu aproape opt miliarde de dolari între 2014 şi 2015, până la 30 de miliarde de dolari, faţă de un vârf de aproape 44 de miliarde de dolari pe an între 2010 şi 2013.
În pofida reducerii cheltuielilor de capital, Gazprom a ţinut să sublinieze că nu vor fi afectate planurile sale de a construi un gazoduct spre China până la finele acestui deceniu. În luna mai a anului trecut, Gazprom şi grupul chinez CNPC au semnat un acord de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 30 de ani. Gazprom ar urma să livreze anual Chinei o cantitate de 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale printr-o nouă conductă denumită ‘eastern route’, începând din 2018.
Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, în principal via conducte spre Europa, dar furnizează şi gaze naturale lichefiate spre Asia. Compania are, de asemenea, operaţiuni în domeniile producţiei de petrol şi energie electrică.