Gazprom, dată în judecată pentru anularea proiectului South Stream
La finele lunii trecute, Gazprom a pus capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect. Saipem, o divizie a grupului italian de petrol şi gaze ENI, era principalul contractor pentru acest gazoduct şi avea semnate două acorduri în valoare de 2,4 miliarde de euro.
Potrivit RIA Novosti, Saipem a demarat o procedură de arbitraj la Curtea Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva South Stream Transport BV încă din luna noiembrie a anului trecut, susţinând că anularea proiectului South Stream i-a provocat pierderi estimate la 759 milioane de euro. Potrivit surselor, South Stream Transport a încercat să negocieze o înţelegere însă contractorul italian a preferat să demareze o acţiune în instanţă.
Iniţial, South Stream Transport BV, o companie înregistrată în Olanda, era un joint venture între mai mulţi acţionari incluzând Gazprom, EDF şi Wintershall. Între timp, Gazprom a cumpărat participaţiile partenerilor.
Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria via Marea Neagră, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari. Însă la finele lui 2014 preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmând ca Rusia să construiască o altă o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.