Gazprom estimează că, de la anul, nu va mai trimite gaze în Europa prin Ucraina

Gigantul rus, controlat de stat, Gazprom presupune că nu va mai trimite gaz în Europa prin Ucraina după 31 decembrie în planificarea sa internă pentru 2025.
Economica.net - mie, 27 nov. 2024, 07:23
Gazprom estimează că, de la anul, nu va mai trimite gaze în Europa prin Ucraina

Kievul a declarat că dorește să pună capăt acordului de tranzit, care va pune capăt la peste o jumătate de secol de transport de gaze din Siberia către piețele din Europa Centrală, care au început în perioada sovietică și a fost o sursă constantă de venituri bugetare rusești.

In timp ce Ucraina a spus că nu va lua în considerare extinderea acordului de tranzit, care generează până la 1 miliard de dolari pe an în taxe de tranzit pentru Kiev, Moscova a semnalat că este deschisă pentru discuții și continuarea fluxurilor pe rută.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să continue să pompeze gaz prin Ucraina. Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era principalul furnizor de gaze naturale al Europei, și-a pierdut aproape toți clienții europeni, deoarece Uniunea Europeană încearcă să se îndepărteze de energia rusă și după ce conducta Nord Stream către Germania a fost aruncată în aer în 2022.

Planurile Gazprom, care nu au fost încă aprobate de conducerea companiei, prevăd un scenariu de bază este că anul viitor nu va exista tranzit de gaze prin Ucraina.

Sursa a spus că exporturile de gaze rusești către „în străinătatea îndepărtată” – termenul Gazprom pentru Europa și Turcia, excluzând țările ex-sovietice – sunt așteptate să scadă cu o cincime în 2025, la puțin sub 39 de miliarde de metri cubi, de la peste 49 de miliarde de metri cubi estimați în acest an, datorită neutilizării rutei ucrainene.

Aceasta acoperă livrările către Turcia prin conductele TurkStream și Blue Stream și exclude exporturile către China, care se așteaptă să atingă 38 de miliarde de metri cubi în anul viitor prin conducta Power of Siberia.

De la descoperirea unor importante zăcăminte de gaze din Siberia după al Doilea Război Mondial, liderii sovietici și post-sovietici au petrecut o jumătate de secol construind o afacere energetică care a legat Uniunea Sovietică, apoi Rusia, de economiile Europei.

Războiul și exploziile aproape au distrus această legătură, dăunând atât economiilor Rusiei, cât și ale Europei, care acum este mult mai dependentă de aprovizionarea cu gaze din SUA.

Livrările de gaze rusești către Europa prin Ucraina sunt deja relativ mici. Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023 – doar 8% din fluxurile de gaz rusești de vârf în Europa prin diverse rute în 2018-2019.

Conducta Urengoi-Pomary-Uzhgorod din epoca sovietică aduce gaze din Siberia prin orașul Sudzha – acum sub controlul forțelor militare ucrainene – din regiunea Kursk din Rusia. Apoi gazul este transportat prin Ucraina până în Slovacia.

Aproximativ 14,65 miliarde de metri cubi de gaz au fost furnizate prin Sudzha în 2023, adică aproximativ jumătate din exporturile rusești de gaze naturale către Europa. Consumul de gaze din UE a scăzut la 295 de miliarde de metri cubi în 2023.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Petrom a obținut în instanță suspendarea amenzii de 4 milioane de euro pe care o primise în Republica Moldova
Petrom a obținut în instanță suspendarea amenzii de 4 milioane de euro pe care o primise în Republica Moldova
Petrom Moldova a obținut suspendarea deciziei Consiliului Concurenței cu privire la achitarea amenzii de 77,8 milioane de lei moldovenești (circa 4 milioane de euro), în urma unei decizii a......
Fundamentul creşterii economice şi al securităţii financiare personale
Fundamentul creşterii economice şi al securităţii financiare personale
Într-un mediu economic marcat de volatilitate și incertitudini, investițiile pe piața de capital devin esențiale pentru ...
Digi a trecut de 22.000 de angajați în Europa. Câți bani aduce fiecare țară în care operează
Digi a trecut de 22.000 de angajați în Europa. Câți bani aduce fiecare țară în care operează
Digi Communications a raportat venituri totale de 1,75 de miliarde euro, un profit brut consolidat de 127 de milioane de ...
Ministrul azer al Transporturilor, Rashad Nabiev, susține că avionul căzut în Kazahstan a fost lovit din exterior și că ancheta se va concetra pe tipul de armă folosit
Ministrul azer al Transporturilor, Rashad Nabiev, susține că avionul căzut în Kazahstan a fost lovit din exterior și ...
Guvernul azer a făcut public referire la o armă folosită împotriva avionului de pasageri care s-a prăbuşit la începutul ...